dinsdag, 3. oktober 2023 - 9:35 Update: 03-10-2023 17:07

ANWB: 19 procent filegroei na coronaperiode

file op snelweg
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De filezwaarte (lengte x duur file) op de Nederlandse wegen is sinds het einde van de coronaperiode met 19 procent gestegen. Dit concludeert de ANWB op basis van haar meest recente filecijfers. Vanaf eind maart 2022 zijn de laatste coronamaatregelen ingetrokken en zijn de dagelijkse files op de wegen teruggekeerd. Zowel op de snelwegen als op het onderliggend wegennet is de doorstroming van het verkeer flink afgenomen.

De ANWB concludeert dat de effecten van het thuiswerkadvies en buiten de spitsuren te reizen na het beëindigen van de coronamaatregelen nog maar zeer beperkt merkbaar is op de weg. Op vrijwel alle werkdagen is het aantal files dit jaar toegenomen. De filezwaarte tijdens de ochtendspits nam toe met 12 procent. Overdag en tijdens de avondspits nam de verkeersdrukte dit jaar nog meer toe en steeg de filezwaarte met zo’n 20 procent. Opmerkelijk is dat de filezwaarte tijdens de toch al rustige vrijdagochtend nog verder is gedaald met 14 procent en van een spits nauwelijks meer sprake is.

Provinciale verschillen 

In de drukste provincies van ons land nam vooral in Noord-Brabant het aantal files met 35 procent fors toe. Deze provincie kent veel transitroutes en infrastructurele knelpunten.

  • + 35% Noord-Brabant
  • + 31% Noord-Holland
  • + 24% Zuid-Holland
  • + 9% Utrecht
  • + 6% Gelderland
Categorie:
Provincie:
Tag(s):