dinsdag, 8. december 2015 - 15:54 Update: 09-12-2015 10:34

'Alle inwoners van Finland volgend jaar een basisinkomen van 800 euro per maand'

'Elke inwoner van Finland volgend jaar een basisinkomen'
Foto: Archief EHF
Brussel

In Finland werkt de regering aan een voorstel waarbij alle vormen van uitkeringen komen te vervallen. Maar in ruil daarvoor krijgen alle burgers een basisinkomen van 800 euro per maand.

Dit meldt de Belgische krant nieuwsblad.be. De overheid liet een onderzoek doen en uit de peiling van het Finse Instituut vaan Sociale Verzekeringen bleek dat bijna driekwart van de bevolking voorstander is van het voorstel. De Finse premier Juha Sipila in de krant: 'Een basisinkomen voor iedereen betekent een vereenvoudiging van ons systeem van sociale zekerheid.' In november 2016 wordt definitief over het voorstel beslist. Als het doorgaat krijgt elke Fin een basisinkomen van 800 euro per maand. Een belastingvrij bedrag. Dat gaat de Finse overheid jaarlijks ruim 52 miljoen euro kosten.

In Finland is tien procent van de beroepsbevolking werkloos. Nog nooit kampte het land met zoveel werklozen. Veel van de huidige werklozen krijgen een hogere uitkering dan wat ze zouden verdienen als ze een (pover betaalde) tijdelijke job zouden aannemen. Middels het basisinkomen wil de regering daar verandering in brengen.

Ook in Nederland is men de mogelijkheid van een basisinkomen aan het onderzoeken. Volgend jaar zal er in Utrecht een proefproject van start gaan. Dit jaar kreeg Frans Kerver uit Groningen als eerste Nederlander een basisinkomen. Dat kon door middel van  crowdfunding. Kerver laat in de media weten: 'Het is heel prettig om niet meer te hoeven jagen op geld,” zei hij. “Ik heb een bepaalde zekerheid gekregen.'

Categorie: