donderdag, 17. december 2015 - 15:37 Update: 17-12-2015 15:44

Koning Willem-Alexander bezoekt NAVO in Brussel

Koning Willem-Alexander bezoekt NAVO in Brussel
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Brussel

Koning Willem-Alexander heeft donderdag een bezoek gebracht aan het NAVO hoofdkwartier in Brussel en het militaire hoofdkwartier Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) in Mons. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) voor het Koningshuis donderdag bekendgemaakt.

'De Koning werd bij zijn bezoek vergezeld door minister Koenders van Buitenlandse Zaken en de Commandant der Strijdkrachten, generaal Middendorp. De Koning begon het bezoek met een kranslegging bij het herdenkingsmonument van het NAVO hoofdkwartier', aldus de RVD. 

Hij sprak daarna met de secretaris-generaal van de NAVO, de heer Stoltenberg. De Koning had vervolgens een ontmoeting met de Permanente Vertegenwoordigers, die zitting hebben in de Noord-Atlantische Raad. Bij het militair hoofdkwartier SHAPE sprak de Koning met de Supreme Allied Commander Europe, generaal Breedlove en kreeg hij een rondleiding in het Comprehensive Crisis and Operations Management Centre (CCOMC).

De Noord-Atlantische Verdrags Organisatie (NAVO) is in 1949 opgericht met als doel de veiligheid van zijn leden te waarborgen door middel van het principe van collectieve verdediging op basis van onderlinge solidariteit. Sinds het einde van de Koude Oorlog heeft het bondgenootschap zijn takenpakket uitgebreid, worden operaties en missies ook buiten het Verdragsgebied uitgevoerd en wordt nauw samengewerkt met een groeiend aantal landen en organisaties. Het bondgenootschap telt inmiddels 28 leden.