maandag, 18. januari 2016 - 21:19 Update: 18-01-2016 23:33

Frankrijk wil stemmen over invoering onvoorwaardelijk basisinkomen

Parlement van Frankrijk gaat stemmen over onvoorwaardelijk basisinkomen
Foto: Archief FBF.nl
Londen

Het parlement van Frankrijk gaat binnenkort voor het eerst stemmen over een onvoorwaardelijk basisinkomen.

Oud-minister Delphine Batho, afkomstig uit de socialistische partij van Hollande, heeft de regering gevraagd om te onderzoeken of het basisinkomen een uitvoerbaar idee is.Bij een onvoorwaardelijk basisinkomen krijgen alle burgers hetzelfde onvoorwaardelijke inkomen in plaats van een inkomen dat alleen afhankelijk is van werk. Dit schrijft de Engelse krant The Independent. Volgens voorstanders kan met een basisinkomen de armoedeval teruggedrongen worden en krijgen mensen meer vrijheid. Ook zou het besparend werken op de administratie van allerlei uitkeringen. Tegenstanders zijn bang dat mensen minder zullen gaan werken en dat het veel geld gaat kosten.

Volgens Batho kan het basisinkomen een goede reactie zijn op de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd als gevolg van de digitale revolutie. Ze wil uiterlijk in juni een gedetailleerd verslag over het onderzoek naar het basisinkomen. Het onderzoek moet uitwijzen of het idee macro-economisch uitvoerbaar is, moet de verschillende mogelijkheden over het invoeren van het basisinkomen met elkaar hebben vergeleken en er moet een analyse worden gemaakt van de experimenten die nu al met het basisinkomen zijn gedaan. Er is erg veel interesse voor een dergelijk beleid. Zo wordt in Finland binnenkort een proef gedaan met het basisinkomen.

Anthony Painter van de gerespecteerde Britse denktank RSA zegt in de krant: 'Het basisinkomen is het beste alternatief om mensen te helpen hun leven te verbeteren. Mensen hebben dan enige zekerheid waardoor ze rustig op zoek kunnen naar ander werk, kunnen leren, zelf een bedrijf kunnen beginnen of voor hun familie kunnen zorgen.'