dinsdag, 10. mei 2016 - 12:19 Update: 10-05-2016 17:02

Tienduizenden Italianen demonstreren tegen handelsverdrag TTIP

Na Frankrijk en Duitsland nu ook duizenden Italianen de straat op tegen TTIP
Foto: PvdD
Rome

Afgelopen weekend zijn tienduizenden Italianen de straat opgegaan om te protesteren tegen het omstreden handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie genaamd TTIP (Transatlantisch Trade and Investment Partnership) of tewel Transatlantisch Vrijhandels- en Investeringverdrag.

Een verdrag dat Europa volgens de demonstranten tot slaaf maakt van de grote multinationals. Dit meldt de nieuwssite RT Question More. De demonstranten hadden spandoeken bij zich met daarop leuzens als : 'Mensen boven winst', 'Amerikaanse kip vol hormonen op ons bord?' en 'Niet kapitaal, maar mensen!' Volgens de betogers zal het akkoord leiden tot een verslechtering van de landbouwmethoden, maar ook tot een verslechtering van de werkomstandigheden en diensten. Betoger Loretta Boni laat aan RT weten dat het verdrag de privatisering zal versnellen en er voor zorgt dat de grote corporaties straks meer macht hebben dan de Europese overheden.

Niet alleen vanwege voeding, landbouw of handel zijn de demonstranten tegen TTIP. Ook om andere redenen. Zo lezen we ook leuzen als ‘NAVO en TTIP ketenen ons aan oorlogen!  en 'Geen NAVO!’ Niet alleen in Italië, ook in Duitsland en Frankrijk en Spanje gingen veel mensen de straat op om tegen TTIP te demonstreren. Uit de laatste peiling van de Duitse omroep ARD bleek dat 70 procent van de Duitsers tegen het handelsverdrag is, zo schrijft RT.En Frankrijk heeft onlangs laten weten dat het tegen het verdrag is 'zoals de zaken er nu voorstaan'.

Maar ook de Amerikanen zijn niet enthousiast over TTIP. Nog maar 18 procent van de Amerikanen is voor het verdrag, ondanks het feit dat Obama zich hard maakt voor het akkoord. Veel tegenstanders willen geen genetisch gemodificeerde gewassen. Echter als het akkoord in Europa wordt goedgekeurd, kunnen Amerikaanse bedrijven als Monsanto Europese regelgeving omzeilen en genetisch aangepaste producten verkopen in Europa.

Voorstanders geloven dat TTIP de grootste vrije markt zal creëren, wat zal leiden tot een geïntegreerde handel die ook voordelen zou bieden aan kleinere bedrijven. Maar volgens tegenstanders krijgen grote corporaties juist meer macht en invloed ten koste van kleine en middelgrote bedrijven  Op 2 mei zette Greenpeace geheime documenten van het handelsverdrag online. Met de documenten wil de organisatie laten zien hoe in hun ogen het milieu, de voedselveiligheid en het klimaat op het spel worden gezet. Greenpeace wil dat de onderhandelingen over TTIP worden gestaakt.

Categorie: