maandag, 16. mei 2016 - 9:10 Update: 16-05-2016 13:14

'EU probeert Europa onder één autoriteit te krijgen net als Hitler en Napoleon'

Oud-burgemeester van Londen: 'EU wil superstaat, net als Hitler en Napoleon'
Foto: SXC
Londen

'De Europese Unie probeert Europa onder één autoriteit te krijgen, net als Adolf Hilter en Napoleon dit deden.' Dit stelt de oud-burgemeester van Londen, Boris Johnson in een interview met de Britse krant The Sunday Telegraph.

Johnson: 'Napoleon, Hitler en  verschillende anderen hebben dit geprobeerd en telkens eindigde dit tragisch. De EU is een poging om het hetzelfde te bereiken via andere methoden.' Volgens Johnson kenmerkt de EU zich ook door 'een enorme democratische leegte'. Johnson erkende wel dat Hitler deze doelstelling met andere middelen probeerde te bereiken dan de EU. Zowel Hitler als Napoleon had de ondergang van het Britse rijk als belangrijk agendapunt.

De conservatieve ex-burgemeester leidt de campagne voor een Brexit. In het interview legt Johnson ook uit waarom Groot-Brittannië uit de EU moet stappen. Hij waarschuwt voor een verlies van zelfstandigheid en identiteit.

De vergelijking van Johnson heeft hem veel kritiek opgeleverd van zijn tegenstanders die wel in de EU willen blijven. Op 23 juni mogen de Britten gaan stemmen over de vraag of ze wel of niet in de EU willen blijven.