zondag, 12. juni 2016 - 17:01 Update: 12-06-2016 22:35

Duitse parlementsleden krijgen politiebewaking na erkenning Armeense genocide

Duits-Turkse politici krijgen bewaking na doodsbedreigingen
Foto: fbf
Berlijn

Elf Duitse parlementsleden van Turkse afkomst krijgen politiebewaking vanwege het feit dat ze de erkenning van de Armeense genocide hebben gesteund. Nadat de parlementsleden voor de erkenning van de Armeense genocide (1912) stemden, ontvingen zij doodsbedreigingen en staan zij onder politiebewaking. Dit meldde de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Dreigementen

De elf Bondsdagleden met Turkse wortels hebben een enorme hoeveelheid dreigementen gekregen. Die bedreigingen kwamen na uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Erdogan was woedend over de erkennng van de Armeense genocide. Hij wees de Duitsers op de Holocaust en noemde Bondsdagleden van Turkse afkomst  ''een verlengstuk'' van de terroristische organisatie PKK en zei dat ze ''onrein bloed'' hebben.

Oproep tot geweld tegen Bondsdagleden

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Bondsdagsleden van Turkse komaf geadviseerd om voorlopig niet naar Turkije af te reizen. Het ministerie kan hun veiligheid niet garanderen. Dit meldt het Duitse weekblad Der Spiegel. Parlementslid Sevim Dağdelen.vindt dat Duitsland de Turkse president de toegang tot Duitsland moet ontzeggen. Dağdelen zaterdag tegen Bild: 'Wie in Turkije oproept tot geweld tegen Bondsdagleden moet een inreisverbod worden opgelegd, en dat geldt ook voor president Erdoğan.' Dağdelen.: 'Erdoğan hitst Turkse nationalisten in Duitsland op tegen de Bondsdagleden.' Op internet loofden Turkse nationalisten 100.000 euro uit voor degene die Dağdelen een kogel door het hoofd schiet, aldus de krant.