zondag, 10. juli 2016 - 12:34

G20 maakt afspraken over aanjagen eerlijke investeringen

G20 maakt afspraken over aanjagen eerlijke investeringen
Foto: RVD/Arenda Oomen
Shanghai

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) noemt de nieuwe Global Investment Principles, die de G20 vandaag in Shanghai heeft aangenomen, een belangrijke stap. De grootste economieën ter wereld hebben afgesproken hoe ze buitenlandse investeringen kunnen aanjagen en eerlijker kunnen maken.

Ploumen: 'Om de vorig jaar in New York vastgestelde ontwikkelingsdoelen te halen is per jaar 2500 miljard dollar aan investeringen nodig. Voor de klimaatdoelen is totaal 13.500 miljard dollar aan duurzame investeringen nodig. Dat zijn astronomische bedragen. Met deze afspraken is een belangrijke eerste stap gezet om het internationale investeringsbeleid meer op een lijn te krijgen en zo te zorgen voor meer en betere investeringen'.

Voor handel in goederen is internationaal meer geregeld dan voor buitenlandse investeringen. Daarom alleen al zijn deze afspraken een mijlpaal. Maar ook omdat ze aandacht besteden aan het belang van ondersteuning van ontwikkelingslanden en maatschappelijk verantwoord ondernemen door buitenlandse investeerders. Ploumen: 'Niet iedereen heeft geprofiteerd van de economische groei van de afgelopen jaren; lonen zijn achtergebleven; de ongelijkheid is toegenomen. Er moet een eerlijker internationaal systeem komen. Dat zie je terug in de investment principles die vandaag zijn overeen gekomen.'

Ploumen zegt ook tevreden te zijn met de intentie die de G20 heeft uitgesproken om voor het eind van het jaar tot een milieugoederenakkoord te komen. Dit akkoord moet tarieven voor milieuvriendelijke goederen zoals windturbines of zonnepanelen flink verlagen. 'Bijna alle grote economieën doen mee; dat betekent dat ongeveer 90% van de markt in duurzame goederen gedekt is. Hiermee komen de klimaatdoelen een stuk dichterbij.' Ploumen zegt dat ze hoopt dat nog meer landen zich bij het akkoord gaan aansluiten.

Verder heeft de G20 besloten een overlegorgaan op te richten om de wereldwijde overcapaciteit in de staalindustrie op te lossen. Veel landen klagen over oneerlijke concurrentie door grote productielanden die hun staal tegen spotprijzen in andere landen dumpen.

Nederland is geen vast lid van de G20. Ploumen is door voorzitter China uitgenodigd om de bijeenkomst van G20 handelsministers in Shanghai bij te wonen. Vorig jaar was de minister ook aanwezig bij de G20 in Istanbul.

Categorie:
Tag(s):