zaterdag, 16. juli 2016 - 7:57 Update: 17-07-2016 12:36

Dodental mislukte staatsgreep Turkije loopt op naar 300

Doden en gewonden bij mislukte couppoging in Turkije
Istanbul/Ankara

Een couppoging vrijdagavond laat in Turkije om de macht over te nemen is mislukt. Zeker 265 mensen zijn om het leven gekomen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam het in de steden Istanbul en Ankara tot gevechten nadat het leger had geprobeerd een coup te plegen op de zittende regering onder leiding van Erdogan. Ook in de toeristische badplaats Marmaris werd ten tijde van de coup geschoten. President Erdogan vierde daar zijn vakantie.​ Erdogan riep via zijn telefoon op politie en burgers in opstand te komen, dat wat ook gebeurde. Volgens de politiechef zijn 42 politiemensen en 16 coupplegers gedood. Daarnaast raakte nog eens tientallen mensen gewond. Ruim 1600 militairen zijn gearresteerd.

De regering heeft de couppoging dus overleefd. De Turkse president Erdogan is in Istanbul. Hij zegt dat de plegers van de staatsgreep in Turkije 'hard zullen worden aangepakt'. Op vanochtend gemaakte beelden is te zien hoe militairen met de handen omhoog de Bosporus-brug in Istanbul aflopen. De brug is een van de twee bruggen die gisteravond door de coupplegers werd afgesloten en bezet. Legerleider Hulusi Akar, die door zijn eigen mensen werd gegijzeld, zou zijn bevrijd. Turkije stelde eerder vanochtend een plaatsvervanger aan.

Lees alles over:
Categorie:
Tag(s):