vrijdag, 19. augustus 2016 - 11:44 Update: 19-08-2016 12:17

Artsen zonder Grenzen weg uit Noord-Jemen na vierde luchtaanval op ziekenhuizen

Artsen zonder Grenzen weg uit Noord-Jemen na vierde luchtaanval op ziekenhuizen
Foto: Artsen Zonder Grenzen
Jemen

Artsen zonder Grenzen heeft besloten haar teams te evacueren uit de ziekenhuizen die ze ondersteunt in het noorden van Jemen.

'Het besluit volgt na de luchtaanval op het Abs-ziekenhuis op 15 augustus waarbij 19 mensen om het leven kwamen. Dit was al de vierde (en dodelijkste) aanval op een door Artsen zonder Grenzen ondersteund ziekenhuis tijdens deze oorlog', zo meldt Artsen zonder Grenzen vrijdag.

Aanhoudende intensieve bombardementen

Nadat 11 dagen geleden vredesonderhandelingen in Koeweit tussen de door Saudi-Arabië geleide coalitie (SAC) en Houthi-troepen op niets uitliepen, heeft SAC intensieve bombardementen hervat in Noord-Jemen. De afgelopen 8 maanden heeft Artsen zonder Grenzen tweemaal gepraat met hoge functionarissen van SAC over veilige humanitaire en medische hulp in Jemen. 

Daarbij stelde Artsen zonder Grenzen dat aanvallen op ziekenhuizen moeten stoppen. Desondanks zijn de aanvallen voortgezet, ondanks dat de GPS-coördinaten van ziekenhuizen regelmatig worden doorgegeven aan alle strijdende partijen.

Geen genoegen

SAC-functionarissen hebben herhaaldelijk gezegd dat zij internationaal humanitair recht naleven. De recente aanval laat echter zien dat er niet genoeg gedaan wordt om aanvallen op ziekenhuizen, die vol zitten met patiënten, te voorkomen. Artsen zonder Grenzen neemt geen genoegen met de uitleg van SAC dat de aanval een vergissing was.

Te onveilig

Vanwege de intensiteit van het geweld en omdat wij niet geloven dat SAC aanvallen op medische ziekenhuizen zal voorkomen, zijn ziekenhuizen in de gouvernementen Saada en Hajjah niet veilig voor medewerkers en patiënten. Het besluit om onze hulpverleners uit onze projecten te evacueren is zwaar, maar voelt vanwege het uitblijven van geloofwaardige veiligheidsgaranties momenteel onze enige optie.

Meer bescherming nodig

Een onafhankelijk onderzoek naar de aanval op het Abs-ziekenhuis is nodig. Onderzoeken door SAC naar vorige aanvallen zijn echter nooit gedeeld met Artsen zonder Grenzen. Artsen zonder Grenzen roept SAC en de overheden die deze coalitie steunen – waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk – op om snel meer te doen om burgers en burgerdoelen te beschermen.

Noden enorm

De ziekenhuizen die Artsen zonder Grenzen ondersteunt in Saada, Haydan, Razeh, Abs, Yasnim en Hajjah blijven operationeel met medewerkers van het Jemenitische ministerie van Volksgezondheid en vrijwilligers. Deze ziekenhuizen kunnen de huidige medische noden nu al nauwelijks aan als gevolg van de bombardementen en de schaarste aan medische middelen.

Gevolgen

Artsen zonder Grenzen is zich pijnlijk bewust dat de evacuatie van haar mensen gevolgen heeft voor de patiënten en medewerkers van deze ziekenhuizen. Wij hopen dat de veiligheidssituatie zal verbeteren en dat wij op enig moment ons medische werk in het gebied kunnen hervatten.

Wreedheid

Artsen zonder Grenzen veroordeelt de manier waarop de strijdende partijen deze oorlog voeren en willekeurige aanvallen uitvoeren zonder rekening te houden met burgers. Wij betuigen ons medeleven met de families van de mensen die omkwamen bij de dodelijke aanval die nogmaals de wreedheid en onmenselijk van dit conflict aantoont.