zondag, 2. oktober 2016 - 9:56 Update: 02-10-2016 16:20

Australische minister van Buitenlandse Zaken: 'Daders MH17 nog dit jaar bekend'

'Daders MH17 nog dit jaar bekend'
Foto: YouTube
Canberra

Volgens de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop zal nog dit jaar bekend worden wie er verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van de MH17.

De minister zei dit zondag tegen Australische zender ABC. Australië is een van de landen die meewerken aan het gezamenlijke strafrechtelijke onderzoek naar de ramp met de MH17. Nadat de verantwoordelijken bekend zijn gemaakt, kunnen zij worden vervolgd, aldus Bishop.

Afgelopen woensdag maakte het internationaal onderzoeksteam JIT bekend dat het passagiersvliegtuig is neergehaald door een in Rusland gefabriceerde BUK-raket die is afgevuurd vanuit pro-Russisch rebellengebied in Oekraïne. Volgens de onderzoekers waren zij ook in het bezit van de namen van de personen die vermoedelijk bij neerhalen van de MH17 betrokken zijn geweest.

Op 17 juli 2014 kwamen bij de ramp met de MH17 298 mensen om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders en 28 Australiërs. De Australische minister wil dat er een internationaal tribunaal komt , waar de daders zich moeten verantwoorden. Na de aanslag op een vliegtuig van PanAm (1988) boven de Schotse plaat Lockerbie werd ook een soortgelijk tribunaal gehouden.