dinsdag, 27. december 2016 - 18:12 Update: 27-12-2016 18:37

ZSL: jachtluipaarden wereldwijd mogelijk met uitsterven bedreigd

ZSL: jachtluipaarden wereldwijd mogelijk met uitsterven bedreigd
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Londen/Engeland

Het snelste dier ter wereld op het land, de cheeta, is binnenkort mogelijk uitgestorven tenzij er nu wordt ingegrepen en een dringend noodzakelijk landschap-brede actie wordt ondernomen. Dit blijkt dinsdag uit een studie die vandaag is gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences.

Slechts 7.100 exemplaren wereldwijd

Onder leiding van Zoological Society of London (ZSL), Wildlife Conservation Society (WCS) en Panthera, wordt het aantal nog levende jachtluipaarden in de studie geschat op slechts 7100 wereldwijd nog maar slechts 9 procent van het aantal dat er eerst op onze planeet rondliep. De Aziatische cheeta populaties zijn het hardst getroffen, met nog maar minder dan 50 stuks in een geïsoleerde deel van Iran.

Van 'Kwetsbaar' naar 'Bedreigd'

Als gevolg van de soort 'dramatische en aanhoudende daling, pleiten de auteurs van de studie er voor om de status van de cheeta van 'Kwetsbaar' naar 'Bedreigd' te veranderen op de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten. Hierdoor zou de diersoort meer internationale steun krijgen voor het behoud, en de inspanningen om uitsterven af te wenden.