donderdag, 6. juli 2017 - 14:20 Update: 06-07-2017 20:35

Europees Parlement wil gesprekken met Turkije over EU-lidmaatschap opschorten

Europees Parlement wil stoppen met lidmaatschapgesprekken met Turkije
Foto: Archief FBF.nl
Brussel

De gesprekken die de Europese Unie (EU) met Turkije voert over een EU-lidmaatschap moeten worden opgeschort.

Meer macht Erdogan

Een resolutie daarover is met ruime meerderheid aangenomen (477 parlementsleden stemden voor, 64 stemden tegen en er waren 97 onthoudingen)  Volgens de parlementsleden drijft Turkije steeds verder af van democratische waarden. En als Ankara  de geplande grondwetswijziging doorvoert en president Erdogan nog meer macht krijgt, dan moet de kandidatuur van  Turkije om lid te worden, worden beëindigd. Over die grondwetswijziging konden de Turken in april hun stem uitbrengen.

Vluchtelingendeal met Turkije in gevaar

Turkije krijgt elk jaar honderden miljoen euro's om zich voor te bereiden op de toetreding. En hoewel het Europees Parlement (EP) de onderhandelingen over de toetreding wil opschorten, is de Europese Commissie (EC) niet van plan om de onderhandelingen ook daadwerkelijk stop te zetten. Het EP kan het stopzetten niet afdwingen. De Europese leiders zijn wel kritisch over Erdogan en sinds de mislukte coup is de relatie met Turkije ernstig verslechterd, maar ze zijn bang dat de vluchtelingendeal met Turkije in gevaar komt als de onderhandelingen over het Turkse lidmaatschap worden afgebroken.

Die onderhandelingen vormden voor Turkije een van de voorwaarden om vluchtelingen te verhinderen door te reizen naar de EU.