zondag, 3. september 2017 - 9:14 Update: 03-09-2017 15:27

Aardbeving na zesde kernproef Noord-Korea

Gemeten aardbeving in Noord-Korea veroorzaakt door test waterstofbo
Foto: Printscreen Youtube
Pyangyang

In Noord-Korea is zondagohtend vroeg een aardbeving gemeten. Het land heeft bevestigd dat die het gevolg is van het testen van een waterstofbom die op een internationale raket kan worden gemonteerd.

Het is de zesde kernproef van Noord-Korea. De zware aardbeving, die hier op volgde had een kracht van 6.3 op de Schaal van Richter. De test van de waterstofbom was volgens de autoriteiten in Pyongyang een groot succes. Zuid-Korea heeft zijn veiligheidsraad bijeen geroepen. Dit melden meerdere media zondag.

De proef is de zwaarste Noord-Koreaanse kernproef tot nog toe. De vorige test veroorzaakte een aardbeving van 5.3 op de schaal van Richter. Eerder proeven van Noord-Korea waren met atoombommen. De splijtstof die daarvoor wordt gebruikt, zorgt voor een nucleaire explosie. De Amerikanen gooiden deze bommen in de Tweede Weereldoorlog op Hiroshima en Nagasaki.

Bij waterstofbommen wordt gebruikt gemaakt  van kernfusie. Deze kunnen veel krachtiger zijn. De bom die de VS op Nagasaki gooiden in 1945 had een kracht van ongeveer 20 kiloton. De vorige ontploffing van de bom in Noord-Korea had volgens Zuid-Korea een kracht van 100 kiloton. Daarmee kan je in een klap een hale stad van de kaart vegen.