donderdag, 7. september 2017 - 21:28 Update: 08-09-2017 14:10

Koenders: internationale samenwerking in Caraïben na Irma

Koenders: internationale samenwerking in Caraïben na Irma;
Talinn

De ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben vandaag overlegd over de dramatische gevolgen van orkaan Irma voor het Caraïbische gebied.

Ze ontmoetten elkaar in Tallinn, de hoofdstad van Estland, waar ze deelnemen aan een overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. 'We zetten de schouders er samen onder. Want we zijn als geheel getroffen', aldus minister Koenders.

Volgens hem wordt er ook intensief samengewerkt met Frankrijk. Het eiland Sint Maarten, deel van het Koninkrijk der Nederlanden en voor een deel Frans, heeft het zwaar. Het Koninkrijk en Frankrijk bepalen volgens Koenders gezamenlijk hoe de bevolking het beste kan worden ondersteund zodra er meer duidelijkheid is over de gevolgen en de schade. Er is op alle niveaus contact met de Franse regering. 'Op operationeel, diplomatiek en politiek niveau is er continu contact en samenwerking, en worden mensen vanuit onder meer Defensie en Buitenlandse Zaken ingezet om de eerste hulp vorm te geven', aldus Koenders.

Ook het Verenigd Koninkrijk heeft overzeese gebiedsdelen in de Caraïben die veel schade hebben geleden door de orkaan. Meerdere landen in de regio en ook de Europese Unie hebben aangeboden te ondersteunen bij de hulpverlening.

De ministers Johnson en Koenders spraken af hun wederzijdse inspanningen in de Caraïben te coördineren. 'Onze gedachten gaan uit naar de bewoners van de Caribische eilanden die getroffen zijn en de nabestaanden van de slachtoffers. Dat geldt ook voor andere landen en gebieden in de regio die zijn of nog worden getroffen door het natuurgeweld', zegt Koenders.

Orkaan Irma is nog niet uitgeraasd en vervolgt zijn vernietigende spoor door de regio. Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat ook klaar voor Nederlanders op de Dominicaanse Republiek, Haïti, de Bahama’s, Cuba en in de Verenigde Staten. Koenders: ‘We adviseren hen de aanwijzingen van lokale autoriteiten op te volgen en raden Nederlanders in het gebied ook aan zich te registreren via de website van Nederlandwereldwijd.nl.’ Voor vragen of advies over de situatie ter plaatse, is het ministerie 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar op: +31 247 247 247.

Lees alles over:
Categorie:
Tag(s):