maandag, 23. oktober 2017 - 10:01 Update: 23-10-2017 10:59

'Uit Nederland gevluchte Saban B. beheert nu callcenters in Turkije'

Berlijn

Saban B. de in 2010 in Nederland bij verstek veroordeelde vrouwenhandelaar, heeft in Turkije een netwerk van callcenters dat energiecontracten verkoopt aan Duitse klanten. Het gaat om energiecontracten van E.on, Vattefall en RWE.

Dit meldt onder meer het Duitse weekblad Der Spiegel. Na maandenlang onderzoek wist het weekblad B. te traceren. B. zou in Turkije aan het hoofd staan van verschillende belbureaus. Verspreid over zes locaties werken er zo'n 100 tot 130 mensen voor hem

De Nederlandse officier van justitie Warner ten Kate laat aan het weekblad weten dat als het aan hem had gelegen B. al jaren achter de tralies had gezeten. B. leidde jarenlang een netwerk waarbij hij tientallen prostituees met grof geweld, bedreiging en intimidatie aan het werk hield. Hij moest hier ruim tien jaar voor zitten, maar zat uiteindelijk maar heel kort achter de tralies. Hij wist naar Turkije te ontsnappen toen hij een week verlof had gekregen vanwege de geboorte van zijn kind. Na drie dagen vluchtte hij Nederland uit. Omdat Turkije geen staatsburgers uitlevert, heeft Nederland zich daarna ingezet om hem in Turkije achter de tralies te krijgen. Maar daar is weinig van terechtgekomen, zo schrijft het weekblad. B. zou volgens Turkse media na zijn veroordeling naar Oekraïne zijn gevlucht, maar uit e-mails zou  blijken dat B. nog actief is in het callcenterbedrijf.