dinsdag, 11. juni 2019 - 17:16 Update: 11-06-2019 17:45

Oud-VN-topman veroordeeld voor kindermisbruik in Nepal

Oud-VN-topman veroordeeld voor kindermisbruik in Nepal
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Nepal

In Nepal heeft een rechtbank de oud-VN-medewerker Peter Dalglish schuldig bevonden aan kindermisbruik.

Na een tip van onderzoekers van de hulporganisatie Terres des Hommes kwam de politie de man vorig jaar op het spoor. Zelf zegt hij onschuldig te zijn. Zijn advocaten spreken tegenover de Canadese publieke omroep CBC van een justitiële dwaling. Getuigen zouden zijn omgekocht. Ook zou hij geen eerlijk proces hebben gehad. Dit schrijft de NOS dinsdag.

De 62-jarge Dalglish, afkomstig uit Canada, heeft zich tientallen jaren ingezet voor arme kinderen in Afrika en Azië. Hij zette onder meer een hulporganisatie op voor verbetering van leefomstandigheden voor arme en kwetsbare kinderen.

Hij werkte de laatste tijd voor de VN en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in Afghanistan en Liberia en ontving nog in 2016 de Order of Canada, de op een na hoogste onderscheiding in Canada. Een jaar later kwam er een tip binnen bij de lokale medewerkers van Terres des Hommes dat Dalglish kinderen zou misbruiken. Zijn identiteit was toen nog niet bekend. Toen Dalglish zich in 2018 in het buitenland bevond, heeft een groep straatkinderen zich gemeld en Dalglish van misbruikt beschuldigd. Twee weken na zijn terugkeer deed de politie een inval in zijn woning, en ontdekte twee minderjarigen jongens op zijn kamer (12 en 14 jaar oud). 

Dalglish kan een gevangenisstraf van 10 jaar krijgen. Zijn advocaten hebben al laten weten in hoger beroep te gaan.