vrijdag, 11. september 2020 - 11:47 Update: 11-09-2020 15:35

Rode Kruis verscheept 6.500 kilo hulpgoederen voor getroffenen brand Moria

Logo Rode Kruis
Moria

Het Rode Kruis heeft een noodhulpteam en 6.500 kilo aan hulpgoederen naar Lesbos verscheept om de getroffenen door de brand in het kamp Moria te helpen. De hulpgoederen, zoals dekens, water en toiletspullen, komen deze ochtend aan op het eiland. Duizenden mensen leven nu zonder een dak boven hun hoofd. Het Rode Kruis is bezorgd over de humanitaire crisis die volgt op de brand. Veiligheid en onderdak voor deze mensen moet de hoogste prioriteit krijgen.

Het Rode Kruis benadrukt dat juist nu, tijdens deze coronapandemie, vluchtelingen en kwetsbare migranten meer steun nodig hebben. Zij hebben minder goede toegang tot gezondheidszorg, kunnen minder goed afstand houden en hebben geen goede toegang tot water en zeep. De getroffenen moeten de humanitaire hulp kunnen krijgen die nodig is.

Evacuatie humanitaire noodzaak

Het evacueren van de vluchtelingen en migranten van de Griekse eilanden naar een veilige plek is een humanitaire noodzaak. Het Rode Kruis dringt erop aan om ook op het vaste land de opvangcapaciteit te vergroten, bijvoorbeeld met behulp van hotels en appartementen, om zo overbevolkte opvangplekken te voorkomen.

Meer hulpgoederen

Het Rode Kruis verwacht dat er op dit moment nog meer hulpgoederen nodig zijn op Lesbos om iedereen op een goede manier te helpen. Meer mobiele klinieken, toiletspullen en kookgerei zijn nodig om voor de duizenden mensen te zorgen.

De hulpverleners van het Rode Kruis op Lesbos zijn getraind in eerste hulp, psychosociale zorg en het contactherstel van familieleden. Het Rode Kruis helpt ook in kampen op het vaste land van Griekenland. De hulporganisatie heeft mobiele klinieken, centra waar alleenstaande kinderen worden opgevangen en een hulplijn voor migranten.

Categorie: