vrijdag, 8. januari 2021 - 9:49 Update: 08-01-2021 15:39

Trump in nieuwe video erkent nederlaag en veroordeelt bestorming Capitool

trump-video-twitter
Foto: Donald Trump/Twitter
Washington

President Trump heeft voor het eerst gereageerd op de bestorming van het Capitool en het gepleegde geweld van afgelopen woensdag. De videoboodschap van Trump, waarin hij ook voor het eerst zijn verkiezingsnederlaag erkent, verscheen om 19.10 uur locale tijd (01.10 uur Nederlandse tijd) op Twitter.

'Ontsteld'

In de video zei Trump 'net als alle Amerikanen ontsteld te zijn over het geweld, de wetteloosheid en de chaos'. Trump zei dat hij onmiddellijk de Nationale Garde en Federale troepen heeft ingeschakeld om de indringers uit het Capitool te verwijderen.

Afstand van geweld

Trump nam duidelijk afstand van het gepleegde geweld. Trump zei dat ze 'de zetel van de Amerikaanse democratie hebben besmeurd'. 'Degenen die zich schuldig hebben gemaakt met daden van geweld en vernietiging: u vertegenwoordigt ons land niet en aan degenen die de wet hebben overtreden: u zult boeten'. 

Verkiezingen 'intens'

Verder sprak Trump over 'intense' verkiezingen en dat de emoties hoog zijn opgelopen. 'Maar nu moeten de gemoederen tot bedaren worden gebracht en de rust laten terugkeren. 

Machtsoverdracht

Trump zei dat de verkiezingsuitslag door het Congres is bevestigd en dat op 20 januari een nieuwe regering aantreedt. 'Ik richt me nu op een soepele en ordentelijke machtsoverdracht', aldus Trump.