donderdag, 3. maart 2022 - 11:38 Update: 03-03-2022 11:45

Surinaamse man (53) als kopstuk drugshandel aangehouden op Aruba

klm-passagiers
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Oranjestad/Aruba

Woensdag is op Aruba het voortvluchtige kopstuk van een internationale drugsbende aangehouden. 'Het gaat om een 53-jarige man uit Suriname die met een vlucht vanuit Paramaribo gistermorgen arriveerde op de internationale luchthaven Koningin Beatrix in Oranjestad op het eiland', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

'Nog 1.082 dagen straf uitzitten'

'De man is na een megaproces van 13 dagen bij de rechtbank Rotterdam op 28 maart 2014 veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar.  Van die straf moet hij nog bijna drie jaar (1082 dagen) uitzitten', stelt het OM. 

'Onbetwiste leider'

'Hij werd destijds door het OM gezien als “de onbetwiste leider” van een drugsorganisatie, die zich jarenlang bezig hield met cocaïnehandel. Deze organisatie werd beschouwd als een multinational die wereldwijd opereerde', aldus het OM.

Onderzoek on codenaam 'Tidore'

Het strafrechtelijk onderzoek door de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid onder de codenaam 'Tidore' begon in 2010 nadat in de haven van Rotterdam ruim 1100 kilo cocaïne werd onderschept die zat verstopt in een lading whisky. Vervolgens werd een reeks cocaïnetransporten in kaart gebracht vanuit Zuid-Amerika naar onder meer Hongkong, de Kaapverdische eilanden en Nederland.

FASTNL

Het hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank Rotterdam is vorig jaar door de veroordeelde drugshandelaar ingetrokken. Het vonnis van de rechtbank Rotterdam werd daarmee onherroepelijk. De man verbleef de laatste jaren vermoedelijk in Suriname. Het Nederlandse politieteam FASTNL van de Landelijke Eenheid, dat voortvluchtigen opspoort, verkreeg zeer onlangs informatie dat de man naar Aruba zou reizen. Vervolgens diende het OM een rechtshulpverzoek in voor zijn aanhouding.

Paspoortcontrole

Na aankomst op Aruba is de man woensdag bij de paspoortcontrole aangehouden. Hij wordt naar verwachting binnenkort overgebracht naar Nederland om de rest van zijn straf uit te zitten.