woensdag, 28. december 2016 - 17:10 Update: 28-12-2016 22:30

AP krijgt in jaar tijd 5.500 meldingen van datalekken

AP krijgt in jaar tijd 5.500 meldingen van datalekken
Foto: freeimages.com
Den Haag

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft sinds de invoering van de meldplicht datalekken op 1 januari 2016 bijna 5.500 meldingen binnengekregen. Dit heeft de AP woensdag bekendgemaakt.

Organisaties die een ernstig datalek hebben, moeten dit sindsdien melden bij de AP en soms ook aan de mensen van wie de gelekte gegevens zijn. De AP is inmiddels met tientallen onderzoeken bezig naar aanleiding van datalekmeldingen.

Sectoren

De meeste meldingen zijn afkomstig uit de sectoren gezondheid & welzijn (o.a. zorgverzekeraars, ziekenhuizen), financiële dienstverlening (o.a. banken, verzekeraars) en openbaar bestuur (o.a. gemeenten).

Soorten datalekken

Er zijn veel datalekken waarbij gegevens per ongeluk bij iemand anders terecht komen dan de bedoeling is. Bijvoorbeeld door een verkeerd bezorgde brief, een e-mail aan de verkeerde ontvanger of als een klant in een klantportaal de gegevens van iemand anders ziet. Ook komt het vaak voor dat bijvoorbeeld een USB-stick met persoonsgegevens kwijtraakt of een laptop wordt gestolen.

Acties AP

De AP heeft ruim 4.000 binnengekomen meldingen nader bekeken en soms aanvullende vragen gesteld. Ruim 100 organisaties kregen naar aanleiding hiervan een waarschuwing van de AP. In enkele andere tientallen gevallen doet de AP een diepgaander onderzoek. Deze onderzoeken lopen nog.