maandag, 12. juni 2017 - 15:29 Update: 12-06-2017 16:40

'Ook Nederlandse energiebedrijven kunnen slachtoffer worden van Malware Win32/Industroyer'

'Malware Win32/Industroyer oorzaak stroomstoring Kiev december 2016'
Foto: Archief EHF
Sliedrecht

De cyberaanval waardoor de Oekraïense hoofdstad Kiev in december 2016 een uur lang zonder stroom zat, is waarschijnlijk veroorzaakt door de malware Win32/Industroyer. Dit meldt ESET Nederland maandagmiddag.

'Kan ook in Nederland gebeuren'

'Onderzoekers van IT-beveiliger ESET vonden sporen van deze geavanceerde en extreem gevaarlijke malware, die in staat is om aanzienlijke schade aan te richten aan een elektriciteitsnetwerk en andere, kritieke infrastructuur', aldus ESET die waarschuwt dat een Industroyer-aanval ook in Nederland kan plaatsvinden.

'Grootste bedreiging sinds Stuxnet'

ESET beschouwt Industroyer als de grootste bedreiging voor industriële controlesystemen sinds Stuxnet. Die malware wordt gezien als één van de slimste en gevaarlijkste malware ooit. De aangetroffen variant van Industroyer was specifiek gericht op één organisatie in Oekraïne. Maar het is erg eenvoudig om de malware aan te passen en te gebruiken voor een aanval op organisaties overal ter wereld. 

Nederland nu gewaarschuwd

Dave Maasland, algemeen directeur ESET Nederland, waarschuwt dat Industroyer ook in ons land grote schade kan aanrichten. 'Het is aannemelijk dat verschillende Nederlandse energiebedrijven dezelfde apparatuur gebruiken als hun collega’s in Oekraïne gebruiken voor het beheer van het elektriciteitsnetwerk. Met een paar minimale aanpassingen kan ook Nederland slachtoffer worden van Industroyer. De aanval in Oekraïne moet voor iedereen ter wereld een wake-upcall zijn, zeker óók in Nederland.'

De impact van Industroyer

Industroyer is een bijzonder gevaarlijke bedreiging, aangezien het in staat is om stroomstationschakelaars en stroomonderbrekers direct te bedienen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van industriële communicatieprotocollen die wereldwijd gebruikt worden in stroomvoorzieningsinfrastructuur, transportcontrolesystemen en andere kritieke infrastructuursystemen (water, gas). 

Schakelaars

Deze schakelaars zijn digitale equivalenten van analoge schakelaars; technisch gezien kunnen ze worden ontworpen om verschillende functies uit te voeren. Zo kan de potentiële impact variëren van het uitzetten van de stroomverdeling, cascadingfouten naar ernstige schade aan apparatuur. Verstoring van dergelijke systemen kan direct of indirect de werking van vitale diensten beïnvloeden.