dinsdag, 27. juni 2017 - 14:13

Marechaussee rolt Nederlandse dark web-webwinkel in drugs op

Marechaussee rolt Nederlandse dark web-webwinkel in drugs op
Foto: KMar
Amsterdam

De Koninklijke Marechaussee heeft, onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland, met de arrestatie van zes Nederlanders op 9 en 10 mei en 4 juni 2017 het laatste deel van een netwerk opgerold dat wereldwijd drugs leverde. De verdachten, in de leeftijd van 21 tot 55 jaar uit Lelystad, Hilversum en Haarlem worden verdacht van het verkopen van een heel scala aan harddrugs via internet. De pakketten drugs zijn via legale postdiensten aan de kopers geleverd, alsof het een normale webwinkel betrof.

Bij 11 doorzoekingen van huizen en bedrijfspanden zijn ongeveer 70 kilo amfetamine, XTC, cocaïne, LSD en een vuurwapen aangetroffen. Daarnaast zijn geldtelmachines, verpakkingsmateriaal, 35.000 euro en 10 voertuigen in beslag genomen. 
De aanhouding van deze zes mannen is het sluitstuk van een lang lopend onderzoek waarin eerder al vier Nederlanders zijn aangehouden. In totaal is door het onderzoeksteam in samenwerking met de Douane en de Nationale Politie ruim 190 kilo drugs in beslag genomen.

Onderzoek

Een rechercheteam van de Koninklijke Marechaussee startte vorig jaar het onderzoek nadat de Douane verschillende postpakketten had aangetroffen met daarin flinke hoeveelheden drugs. Al snel bleek dat verdachten onder de dekmantel van een bedrijf een ruimte hadden gehuurd in een loods in Hillegom. In deze loods werden de pakketten drugs samengesteld en verpakt in puzzeldozen. Deze puzzels werden vervolgens als postpakketten de hele wereld over gestuurd via legale postdiensten. Klanten plaatsten hun bestelling via het dark web. Het onderzoeksteam berekende dat er dat er op deze wijze bijna 500 kilo aan harddrugs is verstuurd en geleverd aan klanten over de hele wereld, van Rusland tot Amerika en Europese landen.

Dark web 

De verdachten boden hun illegale waren te koop aan via marktplaatsen op het zogenaamde dark web, waarna klanten uit de hele wereld bestellingen konden plaatsen. Daarbij werden alle betalingen in Bitcoins verricht om de anonimiteit van de klant en de verkoper te garanderen. Het dark web is een onderdeel van het wereldwijde web dat niet rechtstreeks vindbaar is voor de zoekmachines en staat vooral bekend vanwege de illegale handel die er plaatsvindt. Om te communiceren, zowel onderling als met klanten, werd door de verdachten ook veelvuldig gebruik gemaakt van zogenaamde PGP (Pretty Good Privacy) telefoons waarmee versleutelde berichten konden worden verstuurd om uit de handen van Justitie te blijven.

Aanhoudingen en doorzoekingen

Nadat er vorige zomer reeds 4 aanhoudingen werden verricht en er diverse doorzoekingen werden gedaan, ging de Koninklijke Marechaussee, met ondersteuning van de Politie Eenheid Midden-Nederland, in mei en juni weer tot actie over. Ditmaal om onder meer de kopstukken achter de illegale webwinkel aan te houden. In totaal zes mannen, afkomstig uit Lelystad, Hilversum en Haarlem in de leeftijd van 21 tot 55 jaar werden aangehouden op verdenking van de uitvoer van drugs. Ook werden diverse woningen in Haarlem, Hilversum en Lelystad alsmede bedrijfspanden in IJmuiden, Velserbroek, Haarlem en Lelystad doorzocht. Hierbij werden onder meer circa 70 kilo harddrugs, 35.000 euro, geldtelmachines, verpakkingsmateriaal, een vuurwapen en tien voertuigen in beslag genomen. 
In Lelystad werden in een woning en bedrijfspand naast tientallen kilo’s drugs ook grote hoeveelheden chemicaliën aangetroffen. Uit onderzoek is gebleken dat deze chemicaliën gebruikt kunnen worden bij de vervaardiging van synthetische drugs. De chemicaliën waren van dien aard dat zij direct door een gespecialiseerd bedrijf moesten worden afgevoerd om te worden vernietigd. 

 Met de aanhouding van deze zes mannen is de Koninklijke Marechaussee ervan overtuigd de kopstukken in dit drugsnetwerk te pakken te hebben, maar meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Inmiddels zijn alle zes de aangehouden verdachten voor de raadkamer verschenen en bevinden zij zich in voorlopige hechtenis.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):