maandag, 16. oktober 2017 - 12:35 Update: 16-10-2017 20:57

Miljoenen apparaten kwetsbaar voor lek in wifi

Belgische onderzoekers: miljoenen apparaten kwetsbaar voor lek in wifi
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Brussel

Twee Belgische onderzoekers mathy Vanhoef en Frank Piessens hebben ontdekt dat miljoenen apparaten kwetsbaar zijn voor een lek in wifi.

De onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven en Imec zijn erin geslaagd  de WPA2-beveiliging van wifi-netwerken te kraken. Bijna alle moderne netwerkapparatuur gebruikt die methode om wifi-verbindingen te beveiligen. Dit meldt onder meer de Belgische website computalble.be. Op een speciale website www.krackattack.com laten de twee onderzoeker hun ontdekking zien. Krack staat voor Key Reinstallation Attack. de methode waarop de aanval berust.

Laatste updates

Door het wifi-netwerk te kraken zou  de aanvaller cookies of wachtwoorden voor websites kunnen uitlezen en daarmee inloggen op het account van het slachtoffer. echter, de aanvaller moet zich dan wel in de nabijheid van het slachtoffer bevinden. Volgens de onderzoekers kun je hier iets tegen doen, door draadloze apparatuur zoals laptops, smartphones en tablets van de laatste updates te voorzien. Ook de router kan worden geüpdatet. Oudere apparaten krijgen veelal niet eens meer updates en zijn daardoor kwetsbaar.

Https-websites

Ook kunnen mensen zich beschermen door zo veel mogelijk https-websites (te herkennen aan het slotje in de adresbalk) te gebruiken: deze websites zijn voorzien van een extra beveiliging en kunnen daarom niet worden afgeluisterd. Internetbankieren, de sites van grote sociale media en veel nieuwssite zijn nog steeds veilig doordat ze gebruikmaken van deze beveiligde verbinding. Onderzoeker Vanhoef belooft wel meer onderzoek naar de beveiliging van wifi.

Categorie: