maandag, 5. februari 2018 - 15:12 Update: 05-02-2018 16:22

Britse NCA haalt bij internationale operatie cyber-hacktool offline

 Britse NCA haalt bij internationale operatie cyber-hacktool offline
Foto: freeimages.com
Londen

Bij een internationale actie onder leiding van de NCA, een nationale wetshandhavingsinstantie in het Verenigd Koninkrijk, is een speciaal hackerstooltje, waarmee criminelen de volledige controle over computers van hun slachtoffers konden krijgen, offline gehaald en onbruikbaar gemaakt. Dit heeft de NCA maandag bekendgemaakt.

Trojan

Via de zogenaamde Luminosity Link RAT (een Remote Access Trojan) konden de hackers ongemerkt contact maken met de besmette computer een slachtoffer. Hackers konden vervolgens antivirus- en antimalwaresoftware uitschakelen, opdrachten uitvoeren zoals het monitoren en opnemen van toetsaanslagen, gegevens en wachtwoorden stelen en zelfs hun slachtoffers bekijken via hun eigen webcams.

RAT

Het hackerstooltje (RAT) kost slechts een paart tientjes en gebruikers hadden weinig technische kennis nodig om het te implementeren. Een klein netwerk van Britse individuen ondersteunde de distributie en het gebruik van de RAT in 78 landen en verkocht deze aan meer dan 8.600 kopers via een website die zich bezighield met hacken en het gebruik van criminele malware.

Duizenden slachtoffers wereldwijd

Volgens de onderzoekers van de NCA zijn er wereldwijd duizenden computerbezitters slachtoffer geworden van deze hackmethode. De NCA heeft nu de beschikbaarheid van deze tool beëindigd en hij kan ook niet langer meer worden gebruikt door degenen die hem hebben gekocht. De internationale operatie was al in september van het vorige jaar maar is om operationele redenen pas vandaag bekendgemaakt.

-------------------------------------------------------------------------------

Al het nieuws van Blikopnieuws.nl op uw telefoon?  Download de handige app in de App store (ios) of de Play store (android)

Categorie: