Mannen minder bewust van sexting-risico’s dan vrouwen
Van alle mannen verwacht 30 procent geen privacyschade omdat zij de ontvanger van hun berichtjes vertrouwen. Het gaat hierbij voornamelijk om 16- tot 29-jarige mannen: 38,5 procent van hen denkt om die reden geen risico te lopen.
Onder vrouwen is dit aandeel kleiner, namelijk 9,3 procent. Van de vrouwen die de ontvanger vertrouwen, verstuurt één op de drie herkenbare foto’s van zichzelf (66,7 procent).
Ook als iemand de ontvanger vertrouwt, zijn er echter risico’s aan sexting verbonden. Hackers kunnen bijvoorbeeld proberen het materiaal te bemachtigen, of kan een relatie overgaan, met wraakporno tot gevolg.
Meerderheid neemt maatregelen voor privacybescherming
Het merendeel van de Nederlanders is wel op de hoogte van de risico’s van sexting. Meer dan de helft van alle Nederlanders stuurt bewust geen herkenbare beelden als ze zich met sexting bezighouden (55,9 procent). Dit geldt met name voor sextende vrouwen: 73,6 procent.
Ook mensen die wel herkenbare beelden delen, gaan er in sommige gevallen veiliger mee om: 16 procent neemt extra beveiligingsmaatregelen. Met behulp van bijvoorbeeld een speciale foto-app beschermen zij zich tot op zekere hoogte tegen kwaadwillenden.
Actievere sexting door coronamaatregelen
Nederlanders die aan sexting doen, zijn daar actiever mee geworden sinds de quarantainemaatregelen: bij vrouwen die herkenbare seksueel getinte foto’s van zichzelf versturen, zien we dat 44% van hen actiever is gaan sexten tijdens de lockdown. Bij mannen die weleens herkenbare seksuele foto’s en video’s van zichzelf versturen, geeft de helft aan actiever te zijn geworden met sexting tijdens de covid-19 lockdown.
Van de mannen stuurt bovendien 15 procent vaker een dickpic sinds de invoering van de coronamaatregelen. Onder jonge mannen is die toename het grootst: 26,9 procent geeft aan momenteel meer dickpics te delen.