zaterdag, 23. april 2022 - 17:45 Update: 24-04-2022 10:12

Start zoeken Europees akkoord over vernieuwing basis digitale economie

hacker-darkweb-handel-cryptotelefoon-EncroChat
Foto: Mr. Rob
Den Haag

Betere bescherming online voor bedrijven en consumenten en digitale handel makkelijker maken. Dat is het doel van de Digital Services Act (DSA). Deze nieuwe EU-wetgeving regelt de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van internetaanbieders, hostingbedrijven, online platformen, zoekmachines en marktplaatsen voor de activiteiten via hun diensten. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben vandaag een voorlopig politiek akkoord over de DSA bereikt.

In maart 2022 kwam er al een voorlopig politiek akkoord over de EU Digital Markets Act (DMA) die gaat zorgen voor extra markt-, en fusietoezicht op én concurrentieregels voor de wereldwijd grootste online platforms. Nederland is in Brussel één van de drijvende krachten achter de DMA en de DSA geweest die samen de basis vormen van nieuwe, moderne Europese wetgeving voor de digitale economie. De EU en haar lidstaten lopen met deze nieuwe standaard voor platformregulering straks wereldwijd voorop

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Vernieuwing van de Europese digitale markt is van belang om álle ondernemers groeikansen te geven, eerlijke concurrentie te bevorderen en consumenten te beschermen. De DMA en DSA brengen de digitale markt voor iedereen dichterbij. We blijven innovatie stimuleren, worden minder afhankelijk van grote platforms, creëren meer markttoegang en gaan de verspreiding van illegale inhoud, cybercriminaliteit en misleiding van consumenten en ondernemers tegen.”

Nederland heeft gepleit voor diverse onderdelen die in de DSA terecht zijn gekomen. Zo moeten online marktplaatsen straks meer informatie inwinnen over de bedrijven (handelaren) die producten of diensten verkopen via hun platform. Dit moet helpen om malafide handelaren te ontmoedigen en te achterhalen, neemt oneerlijke concurrentie weg en maakt het makkelijker als het nodig is om als consument je recht te halen.

Ook verplicht de DSA straks aanbieders van digitale diensten om illegale online inhoud te bestrijden én hierover uitgebreider gebruikers te informeren. Digitale aanbieders moeten daarom het verwijderen van informatie of gebruikersaccounts beter uitleggen. Zij moeten bovendien een eenduidige klachtenprocedure hebben waar consumenten terecht kunnen.

Via de DSA wordt het online platforms verboden om nog langer advertenties te personaliseren op grond van bijvoorbeeld geloofsovertuiging of seksuele geaardheid. Minderjarigen zijn straks bovendien extra beschermd tegen gepersonaliseerde advertenties. Dat moet eraan bijdragen dat ze geen ongepaste reclame te zien krijgen.

Daarnaast biedt de DSA ook de mogelijkheid om burgers beter te beschermen tegen desinformatie en nepnieuws en betere bescherming van grond- en mensenrechten. De allergrootste online platformen en zoekmachines moeten maatregelen nemen om risico’s van hun dienstverlening voor onder andere de samenleving en de democratie te verminderen. Daarnaast bevorderd de DSA transparantie. Door toegang tot data voor wetenschappelijke onderzoek beter te regelen, krijgen we meer inzicht hoe deze platformen werken.

Categorie:
Provincie: