maandag, 15. februari 2016 - 11:57 Update: 15-02-2016 20:18

Cadeaubonnen zeker drie jaar geldig

Cadeaubonnen blijven langer geldig
Foto: fbf
Den Haag

Cadeaubonnen moeten minimaal drie jaar geldig zijn en consumenten die problemen hebben bij het inleveren van hun bon kunnen voortaan terecht bij de nieuwe Geschillencommissie Cadeaubon.

De Consumentenbond en de Stichting Keurmerk Cadeaukaarten hebben dit afgesproken en vandaag vastgelegd. Ze komen daarmee de consumenten tegemoet die hadden geklaagd over de korte geldigheidsduur van de bonnen. 

Het minimum van drie jaar geldt voor producten die in een winkel kunnen worden gekocht. Voor 'belevenissen' zoals een ballonvlucht of een ontbijt is de termijn twee jaar, altijd vergezeld van de mogelijkheid om met één jaar te verlengen.

De meeste klachten over bonnen gaan over de geldigheid, maar er wordt ook geklaagd over de voorwaarden die uitgevers aan hun bonnen koppelen. Bij een hotelbon moet bijvoorbeeld verplicht een duur ontbijt worden afgenomen of een saunabon is alleen geldig op bepaalde dagen.

De zes uitgevers van cadeaubonnen die zich hebben verenigd in Stichting Keurmerk Cadeaukaarten zijn de Nationale EntertainmentCard, VVV Cadeaubon, Fleurop Bloemenbon, De Pluim, Nederlandse Boekenbon en Weekendjeweg.nl Cadeau Card. Op 18 maart 2016 organiseert de stichting een dag voor alle cadeaubonuitgeverijen waar ze alle richtlijnen en afspraken zullen toelichten. 

De nieuwe voorwaarden voor cadeaubonnen zijn bij Kassa te vinden: http://kassa.vara.nl/data/files/2260928498.pdf