vrijdag, 11. maart 2016 - 22:21 Update: 12-03-2016 11:19

'Renteverlaging een ramp voor de pensioenfondsen'

'Renteverlaging een regelrechte ramp voor de pensioenfondsen'
Hilversum

Het feit dat de Europese Centale Bank de rente verlaagd heeft naar 0 procent is een regelrechte ramp voor de pensioenfondsen.

De kans dat de pensioenfondsen hun pensioenen volgend jaar zullen moeten verlagen is hierdoor heel groot geworden. Dit meldt Nieuwsuur vrijdag. Nederland heeft behoorlijke pensioenpotten die gebaat zijn bij een hogere rente. Als de rentes laag blijven, komen de dekkingsgraden nog verder in de gevarenzone en zal er gekort moeten worden . En als de rente laag is moeten de pensioenfondsen steeds meer geld opzijzetten om aan toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Dat betekent dat de pensioenen de komende tijd zeker niet omhoog gaan, en waarschijnlijk ook niet geïndexeerd worden voor prijsinflatie. De kans is groter dat zij omlaag gaan.

Donderdag verlaagde ECB de rente in de eurozone naar 0 procent. Het is de bedoeling dat dat hiermee de economie en de inflatie gestimuleerd worden. De renteverlaging wordt Peter Borgdorff, directeur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn een 'rentevloek' genoemd, want een groot deel van de pensioenen wordt ten slotte verdiend door geld te beleggen. Bergdorff op zijn blog: 'Maar met een extreem lage rente wordt geld met geld verdienen erg moeilijk.' Zoals het er nu naar uitziet, zullen in 2017 de pensioenen dus verlaagd moeten worden.

Volgens Borgdorff schiet de renteverlaging zijn doel voorbij en richt het huidige beleid van de ECB meer schade aan dan dat het goed doet. "Werkenden en gepensioneerden betalen dan de rekening van de stimuleringsmaatregelen van de ECB.' Ook in Den Haag werd kritisch gereageerd op het besluit van de ECB. Hoewel staatssecretaris Wiebes officieel geen commentaar mag geven liet hij  tegenover Nieuwsuur duidelijk zijn ongenoegen blijken. 'Ik heb er geen mening over, dus is het voldoende als ik boos kijk?' En ook oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink maakt zich zorgen over het ECB-besluit. Hij noemt het 'een sprong in het duister' en beschouwt het monetair beleid van voorzitter Mario Draghi als kamikazegedrag.