donderdag, 7. april 2016 - 18:58 Update: 08-04-2016 11:16

Zalm:sparen bij bank kan consument geld gaan kosten door negatieve rente

Gerrit Zalm waarschuwt voor gevolgen negatieve rente
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Hilversum

Volgens ABN Amro-topman Gerrit Zalm is het helemaal niet ondenkbaar dat mensen straks moeten gaan betalen om geld op hun bankrekening te kunnen zetten.

Als de Europese Centrale Bank (ECB) besluit om de rente in de eurozone nog verder te verlagen, is het heel goed mogelijk dat er straks negatieve rente moet worden betaald over spaargeld. Dit meldt de NOS donderdag. Zalm waarschuwt  donderdag voor de gevolgen van de negatieve spaarrente: straks moeten spaarders geld bijleggen in plaats van dat ze rente krijgen. De ABN Amro-topman vreest dat mensen dan meer contant geld in huis gaan bewaren, met het risico dat het aantal inbraken zal toenemen. Overigens valt het nog te bezien of er echt een negatieve spaarrente komt.

Het is de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, die de rente steeds verder verlaagt. Zalm haalde fel uit naar Draghi en zei in het interview met de NOS over Draghi: 'Hij kan beter op z'n handen gaan zitten of een kaartclubje beginnen'.

De ECB zou de rente juist verlagen om de Europese economie te stimuleren. De inflatie is erg laag en de ECB wil dat die door de maatregelen gaat stijgen. Zalm tegen de omroep: 'Die maatregel werkt voor Nederland niet.De lage rente heeft vooral effecten op de pensioenfondsen. Die moeten de uitkeringen daardoor verlagen en daardoor worden de bestedingen geremd.'

Categorie: