vrijdag, 15. april 2016 - 15:48 Update: 15-04-2016 22:07

Vijf miljoen extra om kinderen uit arme gezinnen te laten sporten

Vijf miljoen extra voor sportactiviteiten arme kinderen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Er komt dit jaar en volgend jaar in totaal 5 miljoen euro extra beschikbaar voor het Jeugdsportfonds (JSF) om zo meer kinderen uit arme gezinnen de kans te geven om aan sport te doen. Dit hebben de ministeries van SZW en VWS vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Het JSF richt op kinderen wiens ouders te weinig geld hebben om een lidmaatschap voor een sportvereniging te kunnen betalen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma maakte dit besluit van de ministeries van SZW en VWS vandaag in aanwezigheid van JSF-ambassadeurs Kees Jansma en Erben Wennemars bekend, tijdens een bezoek aan de voetbalvereniging Groen Wit in Breda.

"Alle kinderen moeten de kans krijgen om te sporten. Het mag niet uitmaken uit wat voor een gezin je komt. In de praktijk zie je jammer genoeg toch dat kinderen wiens ouders geldproblemen hebben letterlijk aan de zijlijn staan. Ik hoop dat met deze steun nóg meer gemeenten de samenwerking gaan zoeken met het Jeugdsportfonds die zich juist voor deze kinderen inzet”.

Internationaal bezien geldt Nederland als een welvarend land. Desondanks komt uit SCP-onderzoek naar voren dat ruim 400.000 kinderen opgroeien in een gezin waar risico op armoede of sociale uitsluiting bestaat. Veel kinderen uit die groep participeren niet of nauwelijks. Zij kunnen niet meedoen aan activiteiten die voor andere kinderen heel vanzelfsprekend zijn.

Het besluit om vijf miljoen euro voor de activiteiten van Jeugdsportfonds beschikbaar te stellen, vloeit rechtstreeks voort uit een amendement dat de PvdA- Kamerleden Van Dekken en Yücel indienden tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Op dit moment bereiken de activiteiten van het Jeugdsportfonds en het daarmee samenwerkende Jeugdcultuurfonds zo’n 50.000 jongeren. Met de door Klijnsma aangekondigde Rijksimpuls wil het fonds de komende twee jaar nog eens 25.000 kinderen extra uit gezinnen met een laag inkomen bereiken door hen een sportlidmaatschap aan te bieden.

Categorie:
Provincie: