zondag, 1. mei 2016 - 19:28 Update: 01-05-2016 19:45

FNV: Dag van de Arbeid door duizenden in Amsterdam gevierd

FNV: Dag van de Arbeid door duizenden in Amsterdam gevierd
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Zondag hebben negenduizend mensen in Amsterdam, samen met de FNV, de ‘Dag van de Echte Banen’ gevierd in Amsterdam. Dit meldt de FNV zondag.

'In andere wereldsteden, zoals Parijs en Londen, wordt de Dag van de Arbeid al jaren groots gevierd. In Amsterdam is dit een nieuwe traditie, die meer en meer wordt omarmd', aldus de FNV.

FNV-voorzitter Ton Heerts: ‘Geweldig en hartverwarmend om samen met onze leden zo positief en strijdbaar op onze manifestatie in Amsterdam te zijn. Zij hebben tal van successen voor elkaar gebokst. We zijn samen een sterke FNV, aan de cao-tafel, op straat, in de gemeenten en in Den Haag. Bij allerlei acties steunen leden uit verschillende sectoren elkaar en dit is echt ons jaarlijks hoogtepunt, nu al. Solidariteit en samen sterk heeft op 1 mei weer gestalte gekregen.’

Dag van de Echte Banen

Op de Dag van de Echte Banen viert de FNV de successen van de vakbond. En die successen zijn er meer en meer. Het CBS maakte zondag bekend dat er in 2015 fors meer is actiegevoerd, bijvoorbeeld in de zorgsector, het openbaar vervoer, de metaalsector, de sociale werkvoorziening en bij de politie. 

Ook de jongeren van Young & United voerden flink actie. Allen boekten succesvolle resultaten op het gebied van onder andere zeggenschap over werktijden, meer koopkracht en hogere lonen voor jongvolwassenen. Velen van de actievoerders liepen vandaag dan ook mee in een mars door Amsterdam.

Aansluitend op de mars vierden dus duizenden mens deze dag in het Oosterpark. Er was een echte-banenshow, muziek van geëngageerde kunstenaars, artiesten en schrijvers als Typhoon, Fresku en Rutger Bregman en Mirjam de Rijk. Drievoudig kickboks-wereldkampioen Remy Bonjasky gaf een workshop over hoe je de strijd wint.

In zijn speech haalde Heerts hard uit naar de werkgevers: “Er moet meer koopkracht en echte banen komen voor onze vakmensen. Cees Oudshoorn van VNO-NCW wil blijkbaar alleen maar goedkope arbeid door het onderbetalen van zzp’ers door werkgevers en opdrachtgevers. 

Ze zijn ook tegen hogere lonen. De ware aard van de agenda van VNO-NCW lijkt boven water te komen. Er moeten gewoon eerlijke prijzen voor arbeid betaald worden of dat nu voor zzp’ers is of voor werknemers!”

Nieuwe campagne

Heerts lanceerde vandaag ook de nieuwe campagne van de FNV: ‘Zo werkt Nederland’, die vanaf nu te zien is in de media: ‘Ik ben er supertrots op dat we zo’n mooie verbindende ledencampagne lanceren, uitgaande van onze vakmensen die samen Nederland maken. In ons land is het niet ieder voor zich, maar leven we met elkaar en delen we eerlijk. Solidariteit, dat brengt welvaart én welzijn. Zo werkt Nederland!’

Categorie:
Provincie: