donderdag, 5. mei 2016 - 10:44

Nederland grootste fietsexporteur van Europa

Nederland grootste fietsexporteur van Europa
Foto: Gazelle
Den Haag

De Nederlandse fietsenexport is de grootste van Europa. Nederland exporteerde vorig jaar voor 793 miljoen euro aan fietsen, 14 procent meer dan in 2014. Samen met Duitsland vormt Nederland een duidelijke Samen met Duitsland vormt Nederland een duidelijke kopgroep. Dat meldt CBS.

Nederlandse fietsexporteurs nemen ongeveer een kwart van de EU-export voor hun rekening. Het grootste deel van onze export wordt in eigen land geproduceerd, het overige deel bestaat uit ingevoerde fietsen die weer worden uitgevoerd. Wereldwijd worden de meeste fietsen in Azië gemaakt. China en Taiwan zijn verreweg de belangrijkste exportlanden. Op de wereldranglijst neemt Nederland de derde plaats in.

Import vooral uit Duitsland en Taiwan

Behalve grootste exporteur is Nederland ook de grootste fietsproducent van Europa. Toch importeerden wij vorig jaar voor 536 miljoen euro aan fietsen. Deze kwamen vooral uit Duitsland en Taiwan. Deze landen zijn samen goed voor ruim 60 procent van de Nederlandse fietsimport.

Meer elektrische fietsen ingevoerd

Nederland importeert steeds meer elektrische fietsen. Vorig jaar steeg de import met 46 procent tot ruim 103 miljoen euro. Dat is bijna 20 procent van de totale fietsimport. Meer dan de helft van de elektrische fietsen komt uit China. Nederland exporteert vooral fietsen die niet elektrisch worden aangedreven; slechts 8 procent van de uitgevoerde fietsen is elektrisch.

Categorie:
Provincie: