vrijdag, 10. juni 2016 - 7:30

Minder mensen stappen in huwelijksbootje

Minder mensen stappen in huwelijksbootje
Foto: SXC
Den Haag

Steeds meer mensen kiezen voor een geregistreerd partnerschap. In 2015 zijn bijna 13 duizend partnerschappen gesloten, 2,5 duizend meer dan een jaar eerder. In 2014 nam het aantal partnerschappen ook al licht toe. Dit meldt CBS.

In 2015 zijn 77 duizend officiële verbintenissen (huwelijken, geregistreerde partnerschappen) gesloten, duizend meer dan in 2014. De toename komt vrijwel volledig door het grotere aantal geregistreerde partnerschappen dat werd gesloten. Tot 2014 waren dat nog geen 10 duizend partnerschappen per jaar, in 2015 kozen bijna13 duizend paren voor deze verbintenis. Het aantal huwelijken daalde licht ten opzichte van een jaar eerder. 

Leeftijd bij partnerschap en huwelijk vergelijkbaar

De gemiddelde leeftijd waarop mensen een geregistreerd partnerschap afsluiten is vrijwel gelijk aan de leeftijd bij trouwen. Mannen waren in 2015 gemiddeld 37,2 jaar bij het een partnerschap en 37,5 jaar bij een huwelijk. Voor vrouwen lag die leeftijd op respectievelijk34,4 jaar en 34,7 jaar. Tien jaar geleden waren mannen en vrouwen gemiddeld nog zo’n vier jaar ouder bij een partnerschap dan bij een huwelijk.

Trouwen vooral in het voorjaar en op vrijdag

De meeste huwelijken vinden plaats in het voorjaar en in de zomermaanden. Trouwen op vrijdag is het meest in trek. Ook de maandag is populair, op die dag is het doorgaans goedkoper om te trouwen. Bij geregistreerde partnerschappen ligt het zwaartepunt aan het begin van de week. Het grootste deel van de partnerschappen wordt op maandag gesloten. Bovendien is er geen duidelijke voorkeur voor de zomermaanden. 
Allochtonen (10 procent) kiezen minder vaak voor het geregistreerd partnerschap dan autochtonen (20 procent). 

Vaker partnerschap in het noorden en oosten

Partnerschappen worden relatief vaak gesloten in de noordelijke en oostelijke provincies. Het is vooral in de minder stedelijke gebieden waar het percentage partnerschappen hoger is dan het landelijke gemiddelde van bijna 17 procent. In de vier grote steden worden naar verhouding juist weinig partnerschappen gesloten. Ook in Urk (bijna 0 procent), Staphorst (3,9 procent), Elburg (5,3 procent) en Zederik (5,6 procent) is dit percentage laag. In de grote steden ligt het rond 10 procent.

Categorie:
Provincie: