maandag, 20. juni 2016 - 17:34 Update: 20-06-2016 17:43

Stap het eerste algemeen pensioenfonds (APF) in Nederland

Stap het eerste algemeen pensioenfonds (APF) in Nederland
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het eerste algemeen pensioenfonds in Nederland is een feit. 'Stap Algemeen Pensioenfonds - kortweg Stap - heeft een vergunning van de Nederlandsche Bank gekregen', zo meldt Aegon maandag.

Stap biedt een oplossing voor pensioenfondsen die niet zelfstandig verder kunnen of willen gaan. Ook ondernemingen die een pensioenregeling willen in een pensioenfondsomgeving, kunnen terecht bij Stap.

Een algemeen pensioenfonds (APF) is een nieuw fenomeen in de pensioenwereld. Het vormt een alternatief voor ondernemingen die hun pensioenregeling hebben ondergebracht bij een ondernemingspensioenfonds of een verzekeraar. Een APF voert meerdere pensioenregelingen naast elkaar uit zonder dat ze één geheel vormen. 

Iedere regeling vormt een collectiviteitkring. Een klant kan kiezen voor een eigen kring, maar ook voor een gezamenlijke kring met anderen. Het doel is helder: een efficiënte uitvoering van de pensioenregelingen zodat betaalde pensioenpremies zoveel mogelijk pensioen voor de werknemers opleveren. 

Tegelijk wordt bespaard door het gezamenlijk bekostigen van de bestuurlijke en administratieve werkzaamheden. Daarmee wordt ook tegemoetgekomen aan een veelgehoorde klacht in de pensioenwereld, namelijk de grote en toenemende bestuurlijke druk.

'Voor ons is de positie van werknemers en gepensioneerden het baken in onze bedrijfsvoering. Zeker de werknemer krijgt hoe langer hoe meer op zijn bord als het om zijn inkomen voor later gaat. Stap zet zich in voor een optimaal rendement op de pensioeneuro’s die de werknemer en zijn werkgever iedere maand betalen. Dat doe je met lage kosten en goed beleggingsbeleid. Maar pensioencommunicatie vinden wij minstens zo belangrijk. Werknemers moeten hun pensioen leren begrijpen, zodat ze ook goede keuzes kunnen maken. Gelukkig werken we met uitvoerders die daarin hun sporen hebben verdiend.' Erno Kleijnenberg, voorzitter van Stap

Onafhankelijk bestuur

Stap is opgericht met een startkapitaal van pensioenuitvoerder TKP en verzekeraar Aegon. Ondanks die financiering, staat Stap volledig op eigen benen en wordt het bestuurd door een onafhankelijk bestuur. Een raad van toezicht houdt toezicht op het pensioenfonds en het bestuur. 

Erno Kleijnenberg is benoemd als voorzitter van het bestuur. Hij was tot 1 oktober 2015 bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar ONVZ. Jacques Moors, voormalig bestuursvoorzitter van ziekenhuis Amstelland, is voorzitter van de raad van toezicht van Stap. Het bestuur is verantwoordelijk voor de collectiviteitkringen.

Categorie:
Provincie: