vrijdag, 22. juli 2016 - 8:33

Economisch beeld al een paar maanden stabiel

Economisch beeld al een paar maanden stabiel
Den Haag

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van CBS is in juli nagenoeg hetzelfde als in juni. Ook in de Conjunctuurklok van half juli presteren de meeste indicatoren beter dan hun langjarige trend, meldt CBS.

De Conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd.

Producenten en consumenten positief

Het vertrouwen van producenten bereikte in juni het hoogste niveau in ruim 5 jaar. De meting heeft plaatsgevonden in de eerste helft van juni, dus voor het referendum over de EU in het Verenigd Koninkrijk.

Consumenten zijn in juli minder positief dan in juni. Vooral het oordeel over het economisch klimaat daalt. Het vertrouwen is gemeten na het referendum op 23 juni over de EU in het Verenigd Koninkrijk. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen liggen boven hun langjarig gemiddelde.

Export goederen, investeringen en consumptie groeien

De export van goederen groeide opnieuw aanzienlijk. Het volume van de goederenexport was in mei 6,2 procent groter dan in mei 2015. De stijging is ongeveer hetzelfde als in de voorgaande maand. Bedrijven exporteerden opnieuw vooral meer transportmiddelen.

De investeringen groeien gestaag door. In mei 2016 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 4,4 procent groter dan in mei 2015. De stijging is kleiner dan een maand eerder en bijna helemaal toe te schrijven aan de groeiende investeringen in woningen.

Ook consumenten hebben meer besteed in mei. Ze gaven 1,4 procent meer uit dan in mei 2015. Een maand eerder gaven ze hetzelfde uit als een jaar eerder. Consumenten gaven in mei vooral meer uit aan voedings- en genotmiddelen en duurzame goederen. 

Categorie:
Provincie: