vrijdag, 18. november 2016 - 14:53 Update: 18-11-2016 15:03

Nog nooit stapten zoveel consumenten over naar ander energiebedrijf

Nog nooit stapten zoveel consumenten over naar ander energiebedrijf
Foto: Archief EHF
Den Haag

Uit een steekproef onder 300 consumenten die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft gehouden is gebleken dat tussen medio 2015 en medio 2016 17% van de energieconsumenten is overgestapt naar een andere energieleverancier. Dit heeft de ACM vrijdag bekendgemaakt.

Recordaantal

'Nog nooit zijn er zoveel consumenten overgestapt van energieleverancier als in de afgelopen twaalf maanden. Consumenten die al eens zijn overgestapt, doen dit ook vaker. Ongeveer 64% van deze groep is twee keer of vaker overgestapt', aldus blijkt uit de Energiemonitor die de ACM heeft gepubliceerd.

Tot ruim 300,- euro per jaar besparen

Door over te stappen dwingen consumenten de energiebedrijven om te concurreren. Dat leidt tot betere dienstverlening en lagere prijzen. Nederlandse consumenten kunnen tot ruim 300 euro per jaar op hun energiejaarrekening besparen. De hoogte van de besparing verschilt per looptijd van het contract. Consumenten die nog nooit zijn overgestapt, kunnen het meeste besparen.

Henk Don, bestuurslid van de ACM: 'De ACM vindt het belangrijk dat consumenten het aanbod van de ruim vijftig energieleveranciers onderling goed kunnen vergelijken. Daarom hebben we met de energieleveranciers afgesproken dat zij consumenten een aanbod op maat doen. Een dergelijk aanbod is beter te begrijpen en te vergelijken met andere aanbiedingen in de markt. Hierdoor kunnen consumenten makkelijker een keuze maken en overstappen.'

Uit Europese publicaties van ACER (Agency for the cooperation of energy regulators) en CEER (Council of European energy regulators) blijkt verder dat Nederland voor zowel elektriciteit als gas één van de meest competitieve markten in Europa heeft. In Nederland stappen relatief veel consumenten over van energieleverancier. Zij kunnen daarbij kiezen uit een relatief groot aantal leveranciers en kunnen gemakkelijk prijzen vergelijken.