maandag, 5. december 2016 - 17:36

Helft aangevoerde goederen verlaat Nederland weer

Helft aangevoerde goederen verlaat Nederland weer
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

De goederenstromen die door Nederland gaan, zijn in 2015 weer gegroeid. Zo kwam er in totaal 613 miljard kilo goederen ons land binnen, 4 procent meer dan in 2015. Meer dan de helft van deze inkomende goederen wordt weer doorgevoerd of wederuitgevoerd. Europa is de voornaamste bestemming. Dit meldt CBS.

De doorvoer en wederuitvoer zijn goederenstromen die via Nederland gaan en bestemd zijn voor andere landen. Bij wederuitvoer worden de goederen tijdelijk Nederlands eigendom en wordt vaak nog een minimale bewerking gedaan. Bij doorvoer blijven de goederen in buitenlandse handen, maar vindt er overslag tussen vervoermiddelen plaats binnen Nederland. De helft van de doorvoer en drie kwart van de wederuitvoer komt uit Europa. In waarde is het aandeel van Europa als herkomst van de goederen kleiner: 55 procent van de wederuitvoer en 45 procent van de doorvoer. Ongeveer 80 procent van de uitgevoerde goederen heeft een bestemming in Europa. Voor de doorvoer is dit zelfs meer dan 90 procent.

Omvang goederenstromen gegroeid

In 2015 kwam er 613 miljard kilo goederen ons land binnen. Deze goederen hadden een totale waarde van 664 miljard euro, 7 procent meer dan in het voorgaande jaar. Er ging 529 miljard kilo goederen het land uit. Deze goederen hadden een waarde van 722 miljard euro. Het gewicht en de waarde van de uitgaande goederenstroom stegen daarmee met achtereenvolgens 1 en 5 procent ten opzicht van 2014.

Meer dan de helft van de goederen die Nederland binnenkomen wordt doorgevoerd of wederuitgevoerd. In waarde is het aandeel zelfs twee derde. Over de afgelopen vijf jaar is het aandeel van de door- en wederuitvoer in de internationale goederenstromen van Nederland licht gestegen. 

Categorie:
Provincie: