donderdag, 19. januari 2017 - 8:15 Update: 19-01-2017 8:17

Vertrouwen consument neemt fractie toe in januari

Vertrouwen consument neemt fractie toe in januari
Foto: Archief EHF
Den Haag

Consumenten zijn in januari 2017 iets positiever dan in december, meldt CBS.

Het consumentenvertrouwen stijgt 1 punt en komt uit op 13. Dat is het hoogste niveau in 9,5 jaar. De lichte stijging van het consumentenvertrouwen is te danken aan een positiever oordeel over de economie. De koopbereidheid neemt daarentegen iets af.
Met 13 ligt het consumentenvertrouwen in januari ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Oordeel over economisch klimaat verbetert, koopbereidheid neemt iets af

Consumenten oordelen in januari positiever over de economie dan in december. De deelindicator Economisch klimaat komt uit op 28, tegen 23 in december. Zowel het oordeel over de economische situatie in de komende 12 maanden als over de economische situatie in de afgelopen 12 maanden verbeterde.

De koopbereidheid neemt iets af in januari. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen komt uit op 3, tegen 5 in december. Consumenten vinden de tijd minder gunstig voor het doen van grote aankopen en zijn negatiever over hun financiële situatie in de afgelopen 12 maanden. Het oordeel over de financiële situatie in de komende 12 maanden verbeterde daarentegen iets.

Categorie: