donderdag, 10. augustus 2017 - 8:40 Update: 10-08-2017 8:43

Bijna 40 procent Nederlanders woont en werkt in dezelfde gemeente

Bijna 40 procent Nederlanders woont en werkt in dezelfde gemeente
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Van 38 procent van alle banen van werknemers was in 2015 de woongemeente gelijk aan de gemeente waarin de werkgever is gevestigd. In 2015 woonden werknemers gemiddeld 22,6 kilometer van hun werk af. Dit blijkt donderdag uit nieuwe cijfers over woon-werkafstanden van het CBS.

Rand van Nederland

Vooral in gebieden aan de rand van Nederland, zoals de Waddeneilanden, werkt een relatief groot deel van de werknemers in de eigen woonplaats. Ook in grote steden komt werken én wonen relatief veel voor. In 28 gemeenten werkt meer dan de helft van de in loondienst werkende inwoners in dezelfde plaats. 

'Kleine exodus'

In bijna twee derde van de gemeenten vindt echter dagelijks een kleine exodus plaats: 70 procent of meer van de in loondienst werkende inwoners doet dit buiten de gemeentegrens . De gemeente Onderbanken spant de kroon, meer dan 90 procent van de werknemers doet dit buiten het dorp.

Gemiddelde woon-werk afstand doorgaans tussen de 15 en 35 kilometer

Voor het grootste deel van de werknemers ligt de gemiddelde afstand tot hun plaats van werken tussen de 15 en 35 kilometer. Inwoners van de gemeenten als Terschelling, Hulst, Vlissingen, De Marne, Sluis, Vaals, Eemsmond, Delfzijl en Dronten wonen gemiddeld meer dan 35 km bij hun werk vandaan. 

In de gemeenten Amsterdam, Westland, Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel, Bunschoten en Edam-Volendam wonen de werkenden minder dan 15 km bij hun werk vandaan. In het algemeen wonen mensen in de Randstad en Noord-Brabant minder ver van hun werk af dan daarbuiten. Uitzondering is de regio Twente.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):