woensdag, 30. mei 2018 - 13:08 Update: 30-05-2018 14:22

Vakbonden en werkgevers bezig met nieuw pensioenakkoord: AOW-leeftijd stijgt minder snel

Vakbonden en werkgevers bezig met nieuw pensioenakkoord: AOW-leeftijd stijgt minder snel
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Vakbonden en werkgebvers kunnen tot een pensioenakkoord komen waarbij de stijging van de AOW-leeftijd flink wordt afgeremd.

Vertraging AOW-leeftijd

Het plan is om de AOW-leeftijd pas in 2025 te verhogen naar 67 jaar. Dat is vier jaar later dan nu het geval is. Ook moet er ruimte komen voor vervroegde uittreding van oudere werknemers, zo staat in het conceptpensioenakkoord dat de Telegraaf in haar bezit heeft.  De werkgevers en vakbonden noemen het tempo waarin de AOW-leeftijd nu omhoog gaat ’menselijk en maatschappelijk onhoudbaar’.  De pensioenleeftijd zou al in 2021 naar 67 jaar gaan, maar beide partijen willen dat met vier jaar vertragen.

ZZP'ers

Wat betreft vakbond FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW komen er voor zzp'ers bepaalde verplichtingen om pensioen op te bouwen. Er ligt nu een conceptvoorstel om zzp'ers automatisch mee te laten doen met het collectieve pensioen. De grootste belangenclub van zzp'ers, ZZP Nederland, is faliekant tegen verplicht sparen voor pensioen.

Vroegpensioenregelingen 

Verder moet het kabinet volgens de vakbonden en de werkgevers veel meer vroegpensioenregelingen mogelijk maken. In de krant stellen ze: 'Er zijn meer mogelijkheden nodig voor de huidige generatie oudere werknemers om eerder te stoppen met werken als het niet langer gaat.'