dinsdag, 23. april 2019 - 11:57

Consumptie huishoudens bijna 1 procent hoger

Foto van portemonnee met geld
Foto: ptra
Den Haag

Consumenten hebben in februari 0,9 procent meer besteed dan in februari 2018, meldt het CBS. Dit is de laagste groei sinds medio 2016. Consumenten verbruikten in februari 2019 fors minder gas en besteedden ook minder aan auto’s dan een jaar eerder.

Consument geeft minder uit aan gas en auto’s

De consumptie van overige goederen, zoals energie en motorbrandstoffen, was in februari 7,5 procent lager dan een jaar eerder. Huishoudens verbruikten vooral minder gas. Dit komt doordat het in februari 2019 zachter was dan in februari 2018.

Aan duurzame goederen besteedden consumenten daarentegen bijna 5 procent meer dan in februari 2018. Ze gaven vooral meer uit aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten. Aan personenauto’s hebben consumenten echter minder besteed. Verder gaven consumenten bijna 1 procent meer uit aan voedings- en genotmiddelen dan een jaar eerder.

Vorige week meldde het CBS dat de detailhandel in februari ruim 4 procent meer heeft omgezet dan in februari 2018. Het verkoopvolume lag 3,5 procent hoger. Ook dit cijfer is gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

De uitgaven aan diensten, zoals verzekeringen, woninghuur, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant of kapper, lagen in februari 1,7 procent hoger dan een jaar eerder. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):