maandag, 9. september 2019 - 12:38 Update: 09-09-2019 13:06

Straks betalen voor het stallen van spaargeld? Negatieve spaarrente lijkt onvermijdelijk

betalen, negatieve rente, spaargeld, ecb
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

De kans is groot dat Nederlandse consumenten binnen afzienbare tijd rente moeten betalen over hun spaargeld. Dat zeggen analisten maandag in het Financieele Dagblad (FD).

De verwachting is dat de Europese Centrale Bank (ECB) de depositorente de komende maanden nog verder gaat verlagen. Nu al mowten de banken bij de ECB een depositorente - de rente die banken betalen bij de ECB voor overtollig kasgeld- van -4 procent betalen. Banken betalen dus nu al voor het sallen van overtollig kasgeld. Rabobank-econoom Elwin de Groot tegen het FS: 'Nederlandse banken hebben bij elkaar 138 miljard euro aan overtollige liquiditeiten, en daar betalen ze 0,4 procent over. Dus reken maar uit. Momenteel betalen Nederlandse banken dus rond de 550 miljoen euro voor het stallen van hun kasgeld.

Men verwacht dat de ECB de depositorente in de zomer van 2020 verder zal verlagen naar -7 procent. Dan nemen de kosten voor het stallen van overtollig kasgeld voor de banken nog verder toe en zullen de banken dit hoogstwaarschijnlijk gaan doorberekenen aan de Nederlandse spaarders. 

De ECB probeert met de lagere depositorente de stagnerende Europese economie aan te jagen. Doordat het stallen van geld de banken geld kost, zullen de financiële instellingen eerder geneigd zijn dit uit te lenen en te investeren, is het idee.

Categorie: