vrijdag, 10. juli 2020 - 11:24

Productie industrie 12,5 procent lager in mei

Chemiebedrijf
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 12,5 procent lager dan in mei 2019, maakt het CBS bekend. Dat is de grootste daling in ruim 11 jaar.

Productie transportmiddelenindustrie krimpt het sterkst

Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie kromp de productie van de transportmiddelenindustrie opnieuw het sterkst. De daling was iets minder sterk dan de vorige maand. Dat komt doordat in de auto-industrie een aantal grote fabrieken deels weer open gingen. In bijna alle bedrijfsklassen van de industrie lag de productie lager dan in mei 2019, behalve in de machineindustrie, de tabaksindustrie en de overige industrie.

Trend dalend

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van april op mei 2020 daalde de productie met 1,9 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Daarna is de trend dalend. 

Categorie:
Provincie: