vrijdag, 19. augustus 2022 - 8:57 Update: 19-08-2022 16:36

CPB: Koopkracht daalt door inflatie met 6,8 procent, armoede neemt toe

Foto van kassabon supermarkt | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Nederlandse economie is sterk uit de coronacrisis gekomen, maar het beeld is aan het kantelen. 'Steeds meer huishoudens voelen de hoge inflatie in hun portemonnee, waardoor de consumptiegroei de komende kwartalen tot stilstand komt', zo meldt het Centraal Planbureau vrijdag op basis van de nieuwste raming, de concept-Macro-Economische Verkenning (cMEV).

Steeds meer huishoudens komen moeilijk rond

'Huishoudens merken de gevolgen van de hoge inflatie, en dat heeft zijn weerslag op de economie. Er is een groeiend aantal mensen dat nu al nauwelijks kan rondkomen en voor wie de energierekening onbetaalbaar dreigt te worden', aldus CPB-directeur Pieter Hasekamp.

Raming uitgangspunt nieuwe begroting

Deze raming is traditiegetrouw het uitgangspunt voor het kabinet voor de finale besluitvorming over de begroting van het komende jaar. Op Prinsjesdag presenteert het CPB de definitieve Macro-Economische Verkenning, waarin ook deze laatste besluitvorming is verwerkt.

Koopkracht daalt met 6,8 procent

Door de hoge inflatie en de daarbij achterblijvende loonstijging daalt de koopkracht in doorsnee 6,8% in 2022. Daarbij is er inflatie-ongelijkheid: hoe lager het inkomen, hoe sterker de financiƫle last van de inflatie wordt gevoeld. Het standaard koopkrachtbeeld is gebaseerd op de gemiddelde inflatie en houdt dus geen rekening met dit soort verschillen tussen huishoudens.

Armoede neemt toe

Het CPB publiceert voor het eerst een raming van de ontwikkeling van de armoede. De armoede neemt toe: door de inflatie is steeds meer geld nodig om aan de basisbehoeften te kunnen voldoen, terwijl de inkomens beperkt stijgen. Als gevolg hiervan stijgt de armoede in personen in 2023 tot 7,6%, voor kinderen is dat zelfs 9,5%. Net als voor de koopkrachtcijfers geldt dat deze cijfers de werkelijke problematiek nog onderschatten.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):