donderdag, 6. oktober 2022 - 9:37 Update: 06-10-2022 12:48

CBS: 'Nieuw inflatierecord van 14,5% ondanks stijgende lonen'

inflatie-grafiek-CBS
Foto: CBS
Den Haag

In de maand september 2022 is de inflatie, ten opzichte van de maand september in 2021, gestegen naar recordhoogte van maar liefst 14,5 procent. Dit blijkt uit de nieuwste inflatiecijfers die het CBS donderdag heeft gepubliceerd.

Energietarieven zijn de 'boosdoener'

'Consumentengoederen en -diensten waren in september 14,5 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In augustus was de inflatie 12,0 procent. De stijging van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van energie', aldus het CBS.

Ook forse inflatie zonder energietarieven

'We berekenen ook maandelijks de gemiddelde prijsontwikkeling als energie- en brandstofprijzen buiten beschouwing worden gelaten. De inflatie exclusief energie en motorbrandstoffen is toegenomen van 6,0 procent in augustus naar 6,5 procent in september', aldus het CBS

Inflatie naar nieuwe recordhoogte

De inflatie wordt elke maand gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De consumentenprijsindex geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens. Een inflatie van 14,5 procent in september 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 14,5 procent hoger zijn dan in september 2021. De inflatie van 14,5 procent in september komt dus niet bovenop de inflatie van 12,0 procent in augustus.

Energie duurder

De prijzen van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) zijn in september verder toegenomen. Dit heeft een verhogend effect op de inflatie. Energie was in september 200 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In augustus was de stijging op jaarbasis 151 procent.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):