maandag, 1. juli 2024 - 7:59 Update: 01-07-2024 8:00

Detailhandel zet bijna 3 procent meer om in mei

bloemen-veiling-omzet-export
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De detailhandel heeft in mei 2,9 procent meer omgezet dan in mei 2023, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 3,6 procent hoger. De omzet van de non-food (inclusief detailhandel niet-in-winkel) groeide met 4,5 procent, de omzet van de foodsector (winkels in voedings- en genotmiddelen) bleef gelijk. Online is 1,6 procent meer omgezet dan een jaar eerder.
De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van kalenderdagen in mei. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 4,2 procent hoger dan in mei 2023.

Omzet non-food 4,5 procent hoger

De omzet van de non-food (inclusief detailhandel niet-in-winkel) groeide in mei 2024 met 4,5 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 6,6 procent hoger dan een jaar eerder.

De winkels in consumentenelektronica, de drogisterijen, de kledingwinkels, de winkels in schoenen en lederwaren, de winkels in doe-het-zelfartikelen (inclusief keukens en vloeren) en de winkels in recreatie-artikelen hebben in mei meer omgezet dan in mei 2023. Daarentegen hebben de winkels in meubels en woninginrichting in mei minder omgezet.

Omzet food gelijk

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in mei nagenoeg hetzelfde omgezet als een jaar eerder. Het verkoopvolume was 2,0 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten lag 0,6 procent lager, de omzet van de speciaalzaken was 4,3 procent hoger.

Online 1,6 procent meer omgezet

De onlineomzet was in mei 1,6 procent hoger dan in mei 2023. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 7,2 procent meer omgezet. De onlineomzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), was 5,3 procent lager.

De onlineomzet van de winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen en de winkels in overige non-foodartikelen lag in mei 2024 hoger dan in mei 2023. De online omzet van de kledingwinkels was lager dan een jaar eerder.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):