vrijdag, 10. juni 2022 - 15:00 Update: 10-06-2022 20:45

Opening nieuwe expositie in het preHistorisch Dorp

EINDHOVEN (EZPress) - Opening nieuwe expositie in het preHistorisch Dorp

Zaterdag 18 juni opent het preHistorisch Dorp om 15:00 uur een nieuwe expositie: de ArcheoFactory. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het Eindhovense openluchtmuseum keert het museum terug naar haar roots met een interactieve expositie over recente innovatieve ontwikkelingen in het archeologisch onderzoek. Bij deze expositie ervaren bezoekers zelf wat er met de nieuwste technologieën over het verleden is te ontdekken.

40 jaar preHistorisch Dorp
De bouw van het museum in de Genneper Parken begon 40 jaar geleden. Het startte als archeologisch experiment: met reconstructies van prehistorische werktuigen bouwden enthousiastelingen een boerderij uit de ijzertijd na. In de decennia erna groeide het museum uit tot een volwaardig historisch openluchtmuseum waarin het ruim 10.000 jaar geschiedenis laat zien.

Technologische innovatie
Sinds de oprichting van het preHistorisch Dorp heeft de tijd in de archeologie niet stil gestaan. Technologische innovaties geven archeologen de mogelijkheid gedetailleerder onderzoek te doen: van chemische analyses tot DNA-reconstructies en van grondradar tot microscopie. Deze innovaties bieden nieuwe perspectieven én maken het beeld dat het preHistorisch Dorp van het verleden kan laten zien completer. Om die nieuwe perspectieven voor een breed publiek toegankelijk te maken en 40 jaar preHistorisch Dorp te markeren, opent het museum op zaterdag 18 juni de ArcheoFactory.

De ArcheoFactory
De ArcheoFactory is een modern lab op het museumpark waarin bezoekers zelf kunnen ervaren wat er met de nieuwste technologieën over het verleden te ontdekken valt. Dit gebeurt op een interactieve manier en aan de hand van technologische ontwikkelingen in zes thema’s: bezoekers maken zo zélf een reconstructie van het verleden – net als een archeoloog. In het openluchtmuseum kunnen zij vervolgens zien wat er met die kennis aan het beeld van het verleden toegevoegd zou kunnen worden. De ArcheoFactory zet de bezoeker bovendien aan het denken: waarom willen archeologen dit weten en waarom weet de mens meer van de middeleeuwen dan van de steentijd?

Blinde vlekken
Yvonne Lammers, hoofd preHistorisch Dorp en archeologe, kijkt met trots naar het nieuwe expositiepaviljoen dat er is neergezet. “De ArcheoFactory biedt zowel een blik op de toekomst als ook een reflectie op hoe we de afgelopen decennia in het preHistorisch Dorp de vroege geschiedenis hebben verbeeld. Technologische innovaties zorgen ervoor dat blinde vlekken in beelden over ons verleden ingekleurd kunnen worden.”

De ArcheoFactory wordt voor een select gezelschap geopend op 18 juni om 15:00 uur. Vanaf zondag 19 juni is de ArcheoFactory voor het grote publiek open in de weekenden en vakanties. Op schooldagen is de ArcheoFactory na 14.00 te bezoeken. Het museum is van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur te bezoeken.

//einde bericht

Bron: preHistorisch Dorp

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution B.V. www.ezpress.eu.