donderdag, 10. december 2015 - 9:34 Update: 10-12-2015 21:09

Vervaldatum na de eerste opening medicijnverpakking ontbreekt te veel

Vervaldatum na de eerste opening medicijnverpakking ontbreekt te veel
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Op 30 van de 50 door de Consumentenbond onderzochte zelfzorggeneesmiddelen ontbreekt noodzakelijke informatie over de uiterste houdbaarheid na de eerste opening. Consumenten lopen hierdoor het risico een bedorven hoestdrank of schimmelcrème te gebruiken.

Vervaldatum

Fabrikanten zijn volgens Europese richtlijnen verplicht informatie over de vervaldatum na de eerste opening op hun geneesmiddelen te zetten; zowel op het product en zijn verpakking als in de bijsluiter. Alleen op die manier weten consumenten of de hoestdrank en neusspray van het jaar ervoor ook in het komende griepseizoen nog bruikbaar is.Deze belangrijke informatie ontbreekt echter in groten getale. De Consumentenbond onderzocht hoestdranken, neussprays en antischimmelcrèmes: middelen die meerdere keren worden gebruikt en vanwege hun 'vloeibare' samenstelling snel bederven.

Giftige stoffen

Tijdens het bewaren ondergaan geneesmiddelen veranderingen die ertoe kunnen leiden dat de werking vermindert en kunnen giftige stoffen ontstaan. Ook kunnen er micro-organismen zoals bacteriën en schimmels in gaan groeien, zeker na het aanbreken van de verpakking. De aanwezigheid van water is hiervoor een voorwaarde. Na het verstrijken van de houdbaarheids- en gebruikstermijn kan de kwaliteit van een geneesmiddel niet meer worden gegarandeerd. Het aanbreken van de verpakking kan niet alleen de kwaliteit beïnvloeden, maar ook de medicinale werking.

Categorie:
Provincie: