zaterdag, 19. december 2015 - 21:22 Update: 20-12-2015 22:45

Overheid controleert de voedingsindustrie te weinig

Wat krijgen wij als consument eigenlijk echt op ons bord?
Foto: Archief FBF.nl
Sittard

Consumenten hebben vaak geen idee meer wat ze eten. Zo blijkt in bepaalde kippenbouillon nog nauwelijks kip te zitten en is het aandeel echte peren in de perenvla nul procent. Maar wie let daar nog op als je na een lange werkdag snel een rondje supermarkt doet?

Maar ook voor de oplettende consument die etiketten leest, is het niet altijd duidelijk wat hij eet, want de voedingsindustrie wil de waarheid nog weleens 'een handje helpen'. Inmiddels zijn door het Europees Hof de regels voor etikettering aangescherpt. Maar toch ontdekte de voedselwaakhonden Foodwatch en Consumentenbond alleen al in de laatste weken onder meer verboden emulgatoren in producten, olieresten van verpakkingen in producten en misleidende gezondheidsclaims. 'Ambachtelijke producten' blijken gewoon uit de fabriek te komen en een product dat '100 procent natuurlijk' wordt genoemd, zit vol met chemische toevoegingen. Dit schrijft dagblad de Limburger.

Journaliste Johanna Blythman deed onderzoek naar de wereld van de bewerkte voeding en schreef er een boek over: 'Slik je dat?' Ze legt in dit boek precies uit wat de voedingsindustrie met ons eten doet. Consumenten hebben dus geen idee meer wat er precies in hun eten zit. En dat kan ook bijna niet meer volgens Blythman. Er zijn inmiddels 2500 toegestane additieven of E-nummers in Europa, waarvan er maar 400 goed zijn onderzocht op veiligheid. Anti-schuimmiddelen zitten onder meer in soep en ananassap; metaalbinders (E574 tot en met E579) zijn te vinden in sauzen, blikgroenten en mayonaise; en stabilisatoren (E492 en E494) vinden we in vlees en ijs. Volgens Blythman is er maar één manier om de voedingsindustrie aan te pakken en dat is een eigen moestuin beginnen en alleen nog onbewerkt voedsel eten.

Marcel  van Silfhout, die als onderzoeksjournalist onder meer werkte  voor Zembla en KRO Reporter en schrijver is van het boek Uitgebeend (over recente voedselaffaires) merkt op dat de overheid te veel aan de voedselindustrie overlaat en te weinig controleert, zo schrijft dagblad De Limburger. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is volgens hem kapot bezuinigd en afgebroken. Daardoor faalt het overheidstoezicht op onze voedingsindustrie. Daarnaast is volgens hem ook de consument deel van het probleem: de zucht naar lage prijzen.  Silfhout tegen de krant: 'Vooral Nederland is extreem gefixeerd op prijs als het om voeding gaat. In een land als Italië zijn mensen bereid meer voor hun eten te betalen.'